(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
 • ELS SIGNES DE PUNTUACIÓ  Els signes de puntuació són elements gràfics que marquen l’entonació que cal donar als textos escrits i alhora ajuden a estructurar-los, ja que permeten delimitar-ne la sintaxi.   

   

  Al llarg dels dotze números del Vet Aquí! reproduirem els usos principals dels signes de puntuació, relatius a aspectes tant sintàctics com convencionals. Si voleu ampliar-ne els continguts, consulteu el web del Llibre d’estil de la Diputació de Girona.

   

  [ ] ELS CLAUDÀTORS 

   

  Escrivim claudàtors

  Exemples

  Per indicar que en un text original, del qual no som els autors, afegim una lletra, un mot o un fragment, ja sigui perquè l’autor se l’ha deixat o bé per fer el text més intel·ligible.

  El representant de Gironet, SL, afegeix que [l’empresa] ha aprovat uns estatuts nous.

  El diputat de Medi Ambient va dir als mitjans: «Per garantir-lo [el desenvolupament sostenible dels pobles] cal mesurar indicadors com ara la contaminació atmosfèrica, el soroll, els residus, etc.».

  En combinació amb els punts suspensius, per indicar, en les citacions literals, que s’ha suprimit una part del text.

  El president va assenyalar que «el paper de la universitat [...] és clau per ajudar a afrontar la crisi».

   

   

 • FOTOLAPSUS  Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

   

   

  El gerundi s’usa adequadament si expressa una acció simultània o anterior a la del verb principal. En canvi, s’usa de manera incorrecta si coordina dues accions que són independents l’una de l’altra. Aquest és l’anomenat gerundi copulatiu, que podem evitar fent ús de la conjunció i o d’un punt i seguit, o bé reformulant la frase, segons el cas. 

   

  D’altra banda, per afavorir la comunicació clara, recordeu que convé situar els adjectius darrere els substantius.

   

  Per tant, al fotolapsus hi hauria de dir La cala Montgó compta amb la presència de posidònia. És el motiu principal pel qual ha estat inclosa dins aquest espai natural.

   

   

  Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

   

   

 • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS  Us recordem que disposeu de la versió en línia de les obres normatives de referència de la llengua catalana:

   

  — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

  — Gramàtica de la llengua catalana (GIEC)

  — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

  — Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (GBU)

  — Ortografia catalana (OIEC)

   

   

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088