(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
 • ELS MOTS CONNECTORS  Reproduïm a continuació els connectors més habituals per introduir un tema. La llista també recull aquelles formes que són incorrectes, i es complementa amb dues remarques: l’una, sobre un connector que, tot i ser adequat, en determinats contextos s’utilitza de manera incorrecta, i l’altra, sobre un connector que era inadequat prèviament a l’aparició, el 2016, de la Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (GIEC) però que actualment es considera normatiu.

   

   

  Connectors per introduir el tema

   

  Formes adequades

  Formes inadequades

  en relació amb / amb relació a

   en relació a

  amb referència a

   

  pel que fa a

   

  quant a

   en quant a

  respecte a / respecte de / al respecte

   

  d’acord amb

   

  a l’empara de

   

  en aplicació de

   

  segons

   

  de conformitat amb

   

  sobre la base de 

  en base a 

  en virtut de

   

  en vista de 

  a la vista de

  en el marc de

   

  atès el tenor de

  a tenor de

  tal com

  tal i com

   

  EXEMPLES

  {#emotions_dlg.tick} En relació a En relació amb la revisió de tarifes, els plecs de clàusules administratives s’han d’ajustar al que estableix el capítol segon del títol III del llibre primer.

   

  {#emotions_dlg.tick} A la vista del En vista del que estableix l’article 4 b de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, d’acord amb l’article 3 de l’Estatut d’autonomia, i en el marc d’una política activa de la Generalitat per crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena en quant als quant als drets i els deures lingüístics, a Catalunya tothom té dret a expressar-se en qualsevol de les dues llengües oficials, oralment i per escrit, en les relacions i els actes públics i privats.

   

  {#emotions_dlg.tick} En base a Sobre la base de l’article 2.4 f de la Llei general de subvencions (LGS), no tenen caràcter de subvencions les prestacions reconegudes pel Fons de Garantia Salarial.

   

  {#emotions_dlg.tick} Contra els actes que posen fi a la via administrativa o que resolen els recursos administratius es pot interposar un recurs contenciós administratiu, de conformitat amb el que estableix la legislació reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

   

   

  ALERTA!

  {#emotions_dlg.punt_petit} La GIEC considera normativa la forma al respecte.

  {#emotions_dlg.tick} Tot i que l’Ajuntament ofereix subvencions, al web del consistori no hi ha informació al respecte.

   

  {#emotions_dlg.punt_petit} La forma amb vista a no és sinònima de en vista de, ja que amb vista a expressa finalitat.

  {#emotions_dlg.tick} L’enquesta s’ha elaborat amb vista a avaluar les necessitats del personal.

   

  Si teniu dubtes en relació amb alguna forma que no recollim aquí, consulteu el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, el Gran diccionari de la llengua catalana, d’Enciclopèdia Catalana, o l’Optimot

   

   

 • FOTOLAPSUS  Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

   

  Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

   

   

  L’adjectiu apoderades, derivat de apoderar, significa ‘de molt de poder’. Cal no confondre’l amb l’adjectiu empoderades, derivat de empoderar, que significa ‘dotar (una persona o un grup social, esp. desfavorits) dels mitjans per incrementar la seva força o la seva capacitat per actuar en l’àmbit polític o social’.

   

  Per tant, encara que les dues formes siguin correctes, no són intercanviables, perquè tenen significats diferents. Així doncs, sembla que al fotolapsus hi hauria de dir Empoderades i combatives, canviem la història.

   

   

 • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS  S’ha presentat la campanya de recollida de veus «La nostra llengua és la teva veu», amb la finalitat que tothom qui ho vulgui llegeixi i enregistri, a través de la plataforma Common Voice de Mozilla, un nombre il·limitat de frases en català. La campanya s’emmarca en el Projecte Aina, que té com a objectiu fer possible que les màquines entenguin i parlin el català.

   

  D’altra banda, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha obert, per al tercer trimestre, un nou període d’inscripció als cursos de català, entre els quals hi ha l’intensiu del nivell superior (C2) que s’imparteix en línia. Per a més informació, cliqueu aquí.

   

  Per acabar, us recordem que disposeu de la versió en línia de les obres normatives de referència de la llengua catalana:

   

  — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

  — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

  — Ortografia catalana (OIEC)

   

   

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088