(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
 • NO HI HA DUBTE!  EL PARTICIPI DEL VERB IMPRIMIR

   

  Recuperem la frase enverinada del mes passat:

   

  No he imprimit la sol·licitud perquè la tramitaré per Internet.

   

  Fixeu-vos que el mot que enverina la frase és el participi imprimit.

   

  Si bé, en català, els verbs de la tercera conjugació (els que acaben en -ir, com imprimir) solen fer el participi acabat en -it (sentirsentit; escollirescollit; dormirdormit; llegir llegit...), n’hi ha alguns que tenen una terminació diferent. Aquest és el cas del verb imprimir, el participi del qual acaba en -ès: imprès.

   

  Aquí teniu altres exemples de participis irregulars:

   

  morir

  → 

  {#emotions_dlg.cross} morit

    {#emotions_dlg.tick} mort

  obrir


  {#emotions_dlg.cross} obrit

    {#emotions_dlg.tick} obert

  tenir


  {#emotions_dlg.cross} tenit

    {#emotions_dlg.tick} tingut

  venir


  {#emotions_dlg.cross} venit

    {#emotions_dlg.tick} vingut

   

  Així doncs, bo i corregida, la frase enverinada quedaria així:

   

  {#emotions_dlg.tick} No he imprès la sol·licitud perquè la tramitaré per Internet.

   

   

 • L'OSL RESPON!  TAULELL D’ANUNCIS O TAULER D’ANUNCIS?


  Hola,

   

  En relació amb unes bases, què hem de dir, que es publicaran al “taulell d’anuncis” o al “tauler d’anuncis”?

   

  Moltes gràcies.

   

   

  RESPOSTA

   

  D’acord amb el DIEC, un taulell és una ‘taula estreta i llarga com la que hi ha a les botigues per a mostrar els gèneres als compradors, als bars i cafès per a servir-hi les begudes, etc.’, mentre que un tauler és una ‘peça de fusta plana, llisa i de poc gruix, [...] o fabricada amb aglomerats, enllistonats o contraplacats, com la usada en dibuix i pintura per a fixar-hi, amb xinxetes, bandes de paper engomades, etc., el paper o la tela.’

   

  Per tant, partint d’aquestes dues definicions, bandegem d’entrada la forma taulell, ja que no ens remet al suport utilitzat per fixar-hi informació d’interès. Però, a més, fixeu-vos que el mateix diccionari ja recull, dins l’entrada tauler, la forma tauler d’anuncis per fer referència al ‘tauler que es posa en un lloc visible en institucions i empreses a fi de fer públiques les informacions que es consideren pertinents’.

   

  Així doncs, no hi ha dubte que la forma adequada és tauler d’anuncis.

   

   

 • FOTOLAPSUS  Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

   

  Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

   


   

  Fixeu-vos que en català disposem del mot fallida per referir-nos al mateix que expressa el mot castellà quiebra. Per tant, en aquests casos, hem de donar preferència a les formes en català i evitar l’ús de mots forans, encara que els escriguem entre cometes o en cursiva.

   

  D’altra banda, el mot barato és un castellanisme que hauríem de substituir per la forma barat. En aquest context, però, el que hi escau no és pas l’adjectiu barat (fixeu-vos que no complementa cap nom), sinó un adverbi equivalent, com és ara bé de preu.

   

  Així doncs, un cop corregit, el rètol quedaria així:

   

   

   

   

   

   

 • EL TAST ENVERINAT  I ens acomiadem amb aquesta nova frase enverinada:

   

  Agustí Sala, amb el DNI 78984569, autoritzo a Joaquim Pérez, amb el DNI 63285491, perquè reculli el meu certificat d’assistència al curs.

   

  Fins al proper Vet Aquí!

   

   

  Des de l’Oficina de Serveis Lingüístics us animem a proposar-nos temes que us interessaria que tractéssim ens els propers butlletins, siguin de normativa (pronoms febles, relatius, etc.), de qüestions convencionals, de terminologia administrativa o de qualsevol altre àmbit d’interès per a la Diputació (informàtica, medi ambient, economia...). Podeu fer-ho per mitjà del formulari de contacte que trobareu a l’apartat «Presentació» d’aquest web.

   

   

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088