(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
 • EL LLENGUATGE ADMINISTRATIU: CLAR, CONCÍS I PRECÍS   El llenguatge administratiu és una varietat lingüística funcional (és a dir, que està adaptat a la funció que ha de fer: comunicar l’activitat administrativa) que té com a àmbit d’ús l’Administració i com a matèria objecte de comunicació l’activitat administrativa. Tot i que es tracta d’un llenguatge d’especialitat (és a dir, d’una eina de comunicació entre especialistes), els qui redacten textos administratius han de tenir present que bona part dels seus escrits van a parar a mans dels ciutadans, i que aquests els han de poder comprendre.

   

  Per tant, els dos trets fonamentals que han de caracteritzar el llenguatge administratiu són la formalitat i la funcionalitat.

   

  1) Formalitat: Els textos han de ser objectius i s’han de redactar en un to neutre i impersonal.

   

  2) Funcionalitat: Els textos s’han de redactar amb un llenguatge clar, concís i precís perquè la comunicació sigui eficaç. 

   

  — Claredat: Cal fer servir paraules, expressions i construccions fàcils de llegir i, per tant, de comprendre.

   

  — Concisió: Cal presentar la informació de la manera més breu possible, procurant que la brevetat no sigui en detriment de la comprensibilitat del text.

   

   Precisió: Cal evitar les ambigüitats i fer servir adequadament la terminologia i la fraseologia específiques, per definir els conceptes amb exactitud.

   

  Al llarg dels dotze números del Vet Aquí! d’enguany, presentarem en aquesta secció preceptes per redactar documents clars, concisos i precisos, i, per tant, eficaços des d’un punt de vista comunicatiu.

   

   

  BREVETAT I CONCISIÓ

  Presenteu la informació de la manera més breu possible. Eviteu, doncs, les expressions buides de contingut (el que anomenem informació supèrflua) i prescindiu de fórmules com ara No obstant això, la Junta de Govern acordarà el que consideri més convenient o Us ho comunico als efectes oportuns.  

   

  Per mitjà de la present carta em plau trametre-us la documentació annexa. [no recomanable]

  Us trameto la documentació annexa. [recomanable]

   

  La part demandada, si ho creu convenient, pot interposar-hi un recurs d’apel·lació. [no recomanable]

  La part demandada pot interposar-hi un recurs d’apel·lació. [recomanable]

   

  Us trameto la circular del Servei de Personal sobre criteris de distribució dels períodes de vacances per al vostre coneixement i als efectes oportuns. [no recomanable]

  Us trameto la circular del Servei de Personal sobre criteris de distribució dels períodes de vacances. [recomanable]

   

   

 • FOTOLAPSUS  Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

   

  Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

   

   

   

  En català, es poden comptar amb els dits d’una mà les paraules que acaben en -exe; el DIEC només recull, amb aquesta terminació, els mots nexe, plexe i sexe. Per tant, el mot complexe és incorrecte en català en qualsevol dels seus sentits; la forma adequada és complex: complex turístic; complex d’inferioritat; mecanisme complex, etc.

   

  Tingueu en compte que el plural de complex és complexos (complexos turístics; complexos d’inferioritat; mecanismes complexos); la forma complexes només és correcta si s’usa com a plural de l’adjectiu complexa (estructura complexa, estructures complexes; pregunta complexa, preguntes complexes; activitat complexa, activitats complexes, etc.).

   

   

 • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS  Recentment, el TERMCAT ha publicat un apunt terminològic en què ens presenta les denominacions seminari web o seminari en línia com a equivalents al terme anglès webinar (‘seminari multimèdia, interactiu i accessible en línia, que es pot seguir, en directe o en diferit, a través d’un web’).

   

  D’altra banda, destaquem que la Direcció General de Política Lingüística ha publicat la terminologia bàsica de la COVID-19 en llengua de signes catalana (LSC).

   

  Per acabar, us recordem que disposeu de la versió en línia de les obres normatives de referència de la llengua catalana:

   

   Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

   Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

  — Ortografia catalana (OIEC)

   

   

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088