Quina estructura té?
Comparegueu o compareixeu?
1 Comparegueu
Les dues formes verbals són correctes, però s’utilitzen en moments diferents: compareixeu és la segona persona del plural del present d’indicatiu, mentre que comparegueu ho és del subjuntiu.
Per saber quina forma cal emprar, podem construir la frase substituint el verb comparèixer pel verb venir; si la frase ens demana el present d’indicatiu (veniu), vol dir que l’oració amb el verb comparèixer també ens el demanarà:
- Si no veniu en el termini establert, es considerarà que desistiu de participar en el concurs.
- Si no compareixeu en el termini establert, es considerarà que desistiu de participar en el concurs.
En canvi, si a la frase amb el verb venir ens apareix el present de subjuntiu (vingueu), en l’oració amb el verb comparèixer també ens hi apareixerà:
- D’acord amb el plec de condicions, us cito perquè vingueu.
- D’acord amb el plec de condicions, us cito perquè comparegueu.
Esmenar o subsanar?
2 Esmenar
El verb esmenar es refereix a l’acció de rectificar algun aspecte de la documentació presentada; és a dir, és un sinònim de corregir. Pel que fa al verb subsanar, és l’equivalent castellà del verb esmenar, i, per tant, és incorrecte en català.
Mesa o taula?
3 Mesa
El significat de mesa, que estrictament designa un grup de persones que dirigeixen una assemblea o una corporació, s’ha estès per designar un òrgan o un grup de persones reunides amb una mateixa finalitat i amb poder de decisió. En canvi, el mot taula l’emprem per referir-nos a un conjunt de persones que es reuneixen per fer un debat, sense que hi hagi entre elles cap estructura jeràrquica.
Així, parlem de Mesa de Contractació, Mesa del Senat, Mesa del Parlament de Catalunya..., però de taula rodona, taula de redacció...
Citació a termini o a dia cert?
4 Abans de 10 dies
Quan l’Administració fixa un dia i una hora determinats per comparèixer, la citació és a dia cert (en castellà, citación a comparecencia), mentre que quan estableix un període (un termini i una franja horària) perquè la persona interessada s’hi presenti, la citació és a termini (en castellà, emplazamiento).
Com hem d’escriure les hores?
5 De 8.30 h a 14.00 h
Les expressions horàries s’escriuen amb l’hora i els minuts separats per un punt (i no pas per una coma, dos punts o una coma volada), seguits d’un espai i del símbol internacional d’hora, que és una hac minúscula sense punt:
- 17,00 h 17:00 h 17’00 h 17.00 h.
- 17.00 h
Quan es tracta d’hores amb un sol dígit, no hi hem de fer constar un zero.
- 09.30 h
- 9.30 h
D’altra banda, per expressar els termes d’un període, podem emprar les preposicions de [...] a [...] o des de [...] fins a [...]. Convé, però, no barrejar aquestes combinacions:
- Horari d’atenció al públic: de 8.30 h fins a 14.30 h
- Horari d’atenció al públic: de 8.30 h a 14.30 h
- Horari d’atenció al públic: des de les 8.30 h a les14.30 h
- Horari d’atenció al públic: des de les 8.30 h fins a les 14.30 h
Les sigles porten punts?
6 DNI
Les lletres de què es compon una sigla no s’han de separar amb un punt o amb un espai en blanc.
S.A. | N.I.F. |
S A | N I F |
SA | NIF |
Terme, termini o plaç?
7 Termini
En llenguatge administratiu i jurídic, termini designa el període assenyalat per a l’acabament d’un contracte, per al compliment d’una obligació o per a la presentació d’una demanda, un recurs, etc. En canvi, terme és el moment final, o més rarament inicial, d’un espai de temps prefixat, d’un termini.
Pel que fa a la forma plaç, és incorrecta.
- El plaç d’execució de les obres és de cinc mesos.
- El termini d’execució de les obres és de cinc mesos.
- Tenint en compte que avui és dia 8 de setembre i que el termini de presentació de pliques és de 15 dies naturals, el terme s’escau el 22 de setembre.