(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Descarregar

A l’Escala maten l’oca i a Palamós se la mengen

Compartir

   
  • A L’ESCALA MATEN L'OCA I A PALAMÓS SE LA MENGEN



    ls veïns de l’Escala tenien gran interès perquè la població fos anomenada ciutat. Una vegada que el rei es trobava al castell dels comtes de Peralada l’anaren a visitar per demanar-li aquesta gràcia. El rei cregué que demanaven massa, però, per no fer-los un menyspreu, els digué que engeguessin una oca i que l’empaitessin: si l’oca en córrer feia «pia-pia», l’Escala fora vila; i si feia  «quac-quac», l’Escala fora ciutat. Tal com el rei havia indicat, van engegar una oca, la qual, de tant empaitar-la, arribà a Palamós i els palamosencs [sic] se la menjaren. I, com que la bèstia en córrer feia «pia-pia», l’Escala va quedar vila.

    Font: Amades, Joan. Folklore de Catalunya. Rondallística. Barcelona: Selecta, 1974.

     

    Saps llegendes del teu municipi? Envians-les a ladreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers números del Vet Aquí!

     

  • LES NOMINALITZACIONS



    En llenguatge administratiu sovint tendim a emprar estructures formades amb noms en comptes d’utilitzar verbs. Aquest recurs, que es coneix com a nominalització, no és incorrecte, però es recomana no abusar-ne, ja que carrega el text d’articles, de possessius i de preposicions que, si fem servir verbs, no són necessaris. Per tant, és preferible utilitzar verbs en comptes de noms, perquè fan que els textos siguin més àgils i clars.

     

    En lloc de:

    Els treballs forestals han permès la integració de cinc persones en risc d’exclusió social al món laboral.

    És preferible:

    Els treballs forestals han permès integrar cinc persones en risc d’exclusió social al món laboral.

               

    En lloc de:

    L’aprofitament dels residus forestals per a la generació d’estella i la seva utilització com a combustible de calderes és l’objectiu principal del programa.

    És preferible:

    Aprofitar els residus forestals per generar estella i utilitzar-la com a combustible de calderes és l’objectiu principal del programa.

     

    En lloc de:

    La Fundació s’encarrega de la gestió dels recursos econòmics i de l’assoliment dels objectius del Pla.

    És preferible:

    La Fundació s’encarrega de gestionar els recursos econòmics i d’assolir els objectius del Pla.

     

    En lloc de:

    L’aportació del Departament de Cultura es destinarà a programes per a la promoció del patrimoni cultural de les comarques gironines i per a la formació del personal de museus.

    És preferible:

    L’aportació del Departament de Cultura es destinarà a programes per promocionar el patrimoni cultural de les comarques gironines i per formar el personal de museus.

     

  • LES HORES EXTRA O LES HORES EXTRES?



    L’adjectiu extra serveix per designar dos conceptes. D’una banda, significa ‘extraordinari’; és a dir, que està fora del que es considera normal o de costum. Amb aquest sentit, flexiona el plural amb la forma extres.

    • El conveni estableix un límit d’hores extra.
    • El conveni estableix un límit d’hores extres.

     

    • El conveni estableix el preu de l’hora extra.

     

    • Han reduït el nombre de pagues extra anuals.
    • Han reduït el nombre de pagues extres anuals.

     

    • S’ha gastat la paga extra de Nadal.

     

    • Aquest mes hem tingut moltes despeses extra.
    • Aquest mes hem tingut moltes despeses extres.

     

    • Aquest mes hem tingut una despesa extra.

     

    D’altra banda, quan extra significa ‘de qualitat superior’ és invariable; és a dir, manté la forma extra tant en singular com en plural.

    • A l’Empordà es produeixen uns vins extres.
    • A l’Empordà es produeixen uns vins extra.

     

    • A l’Empordà es produeix un vi extra.

     

  • INFORMACIÓ D’INTERÈS



    Ja s’ha publicat la resolució de la convocatòria de les proves per a l’obtenció dels certificats de català de 2012, de la Direcció General de Política Lingüística. El termini de presentació de sol·licituds d’inscripció és del 10 al 29 de febrer de 2012.

    Trobareu la informació sobre la convocatòria i sobre les proves en general a la pàgina web de la Generalitat www.gencat.cat/llengua/certificats.

     

     

     

    Des de l’Oficina de Serveis Lingüístics us animem a proposar-nos temes que us interessaria que tractéssim, siguin de normativa (pronoms febles, relatius, etc.), de qüestions convencionals, de terminologia administrativa o de qualsevol altre àmbit d’interès per a la Diputació (informàtica, medi ambient, economia...). Podeu fer-ho a l’adreça osl@ddgi.cat.

     

     

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088