(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
 • VERBS D'ÚS FREQÜENT EN L'ÀMBIT ADMINISTRATIU   Aquesta secció està dedicada a verbs que tenen com a característica comuna el fet que en els textos de l’àmbit administratiu s’utilitzen freqüentment i, sovint, de manera inadequada, ja sigui perquè s’acompanyen de preposicions que no són les adients, perquè se’ls donen uns significats que no tenen o bé perquè són formes del castellà.

   

  Escaure o escaure's?

   

  Tant escaure com escaure’s són verbs adequats en català, però combinats amb la conjunció si tenen, en l’àmbit administratiu i jurídic, significats diferents:

   

  • Si escau equival a si és procedent, si pertoca, etc.:

   

  {#emotions_dlg.tick} Si escau, l’arquitecta municipal emetrà un informe relatiu a la idoneïtat de les obres.

   

  • Si s’escau equival a si es produeixo s’esdevé una cosa, si es dona el cas, si n’hi ha, etc.:

              

   {#emotions_dlg.tick} Cal adjuntar a la sol·licitud els documents justificatius, així com, si s’escau, el certificat d’invalidesa.

   

   

   

   

 • FOTOLAPSUS  Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

   

  Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

   

     

  Senyal, tant si és de circulació com si es refereix a una cicatriu, una marca, una indicació, etc., és sempre masculí. Alerta, doncs, amb els elements que l’acompanyen, ja que també han de ser masculins! Per tant, veiem un senyal d’estoptenim un senyal al genoll o fem un senyal al tovalló, i al rètol del fotolapsus hi hauria de dir primer senyal.

   

    

   

 • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS  El DIEC2, el Diccionari de la llengua catalana en línia de l’Institut d’Estudis Catalans, ha estat actualitzat, de manera que incorpora quinze articles nous i cap a dues-centes modificacions.

   

  Entre els articles nous hi ha, per exemple, el del substantiu bitcoin, i pel que fa a la modificació d’articles ja existents, hi ha la inclusió de les locucions color de gos com fuig, amb comptagotes o estar d’algú, entre d’altres, o de l’accepció ‘protesta col·lectiva en la qual es fa soroll amb cassoles’ a l’article de cassolada.  

   

  D’altra banda, us recordem que podeu consultar en línia les obres normatives de referència de la llengua catalana:

   

  — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

   

  — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

   

  — Ortografia catalana (OIEC)

   

   

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088