(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
  • EL LLENGUATGE ADMINISTRATIU: CLAR, CONCÍS I PRECÍS 



    El llenguatge administratiu és una varietat lingüística funcional (és a dir, que està adaptat a la funció que ha de fer: comunicar l’activitat administrativa) que té com a àmbit d’ús l’Administració i com a matèria objecte de comunicació l’activitat administrativa. Tot i que es tracta d’un llenguatge d’especialitat (és a dir, d’una eina de comunicació entre especialistes), els qui redacten textos administratius han de tenir present que bona part dels seus escrits van a parar a mans dels ciutadans, i que aquests els han de poder comprendre.

     

    Per tant, els dos trets fonamentals que han de caracteritzar el llenguatge administratiu són la formalitat i la funcionalitat.

     

    1) Formalitat: Els textos han de ser objectius i s’han de redactar en un to neutre i impersonal.

     

    2) Funcionalitat: Els textos s’han de redactar amb un llenguatge clar, concís i precís perquè la comunicació sigui eficaç. 

     

    — Claredat: Cal fer servir paraules, expressions i construccions fàcils de llegir i, per tant, de comprendre.

     

    — Concisió: Cal presentar la informació de la manera més breu possible, procurant que la brevetat no sigui en detriment de la comprensibilitat del text.

     

     Precisió: Cal evitar les ambigüitats i fer servir adequadament la terminologia i la fraseologia específiques, per definir els conceptes amb exactitud.

     

    Al llarg dels dotze números del Vet Aquí! d’enguany, presentarem en aquesta secció preceptes per redactar documents clars, concisos i precisos, i, per tant, eficaços des d’un punt de vista comunicatiu.

     

     

    ORDRE LÒGIC DE LA FRASE

    Doneu prioritat a l’ordre lògic de la frase (subjecte + verb + complements). D’aquesta manera evitareu estructures complexes, difícils d’entendre en una primera lectura, i aconseguireu uns textos molt més clars i senzills. D’acord amb aquesta voluntat clarificadora, situeu els adjectius darrere dels noms.

     

     

    Acredita l’informe de la interventora que disposa de suficient crèdit per atendre l’esmentada despesa l’aplicació [...] del pressupost de la Diputació. [no recomanable]

     

    L’informe de la interventora acredita que l’aplicació [...] del pressupost de la Diputació disposa de crèdit suficient per atendre la despesa esmentada. [recomanable]

     

     

    Un informe en què el resultat de l’avaluació es concreti ha d’emetre la comissió qualificadora. [no recomanable]

     

    La comissió qualificadora ha d’emetre un informe en què es concreti el resultat de l’avaluació. [recomanable]

     

     

  • FOTOLAPSUS



    Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

     

    Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:


     

    En català, el verb adelantar és incorrecte en qualsevol dels contextos en què pugui aparèixer. La forma adequada és avançar. D’altra banda, cal tenir en compte que el substantiu adelantament tampoc és adequat. La forma correcta és avançament. Per tant, al fotolapsus hi hauria de dir Prohibit avançar en tot el tram urbà o bé Prohibit fer avançaments en tot el tram urbà.

     

     

     

  • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS



    «Com ho diries en català?» és un joc interactiu sobre manlleus innecessaris, difós pel diari Ara. La iniciativa, que és fruit de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, ha comptat amb la col·laboració del TERMCAT. L’objectiu és donar a conèixer i normalitzar formes catalanes alternatives a expressions provinents d’altres llengües.

     

    D’altra banda, us recordem que disposeu de la versió en línia de les obres normatives de referència de la llengua catalana:

     

    — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

    — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

    — Ortografia catalana (OIEC)

     

     

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088