(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
 • VERBS D'ÚS FREQÜENT EN L'ÀMBIT ADMINISTRATIU   Aquesta secció està dedicada a verbs que tenen com a característica comuna el fet que en els textos de l’àmbit administratiu s’utilitzen freqüentment i, sovint, de manera inadequada, ja sigui perquè s’acompanyen de preposicions que no són les adients, perquè se’ls donen uns significats que no tenen o bé perquè són formes del castellà.

   

   

  Complimentar

   

  El verb complimentar només significa ‘adreçar un compliment a algú’. Per tant, si ens volem referir a l’acció de completar un formulari o un imprès, hem de fer servir el verb emplenar.

   

  {#emotions_dlg.cross} Per fer-vos socis de l’entitat cal que complimenteu el formulari adjunt.

   

  {#emotions_dlg.tick} Per fer-vos socis de l’entitat cal que empleneu el formulari adjunt.

   

  En aquest context també és adequat el verb omplir, si bé emplenar és més precís.

   

   

 • FOTOLAPSUS  Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

   

  Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

   

   

  En català no tenim esteticients, sinó esteticistesEsteticient (o esteticién) és un gal·licisme; és a dir, una paraula que prové del francès, en aquest cas del mot esthéticien. Ara bé, així com hi ha gal·licismes que són normatius en català (com amateur, croissant, crep, gurmet, etc.), el terme esteticient (o esteticién) no ho és. En castellà passa exactament el mateix, de manera que no trobarem pas esteticienes, sinó esteticistas.

   

   

 • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS  Us recomanem que consulteu les obres normatives de referència de la llengua catalana: 

   

  — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

   

   Gramàtica de la llengua catalana (GIEC)  

   

   Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

   

  — Ortografia catalana (OIEC)

   

   

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088