(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Descarregar

Què en diem, del maig?

Compartir

   
 • QUÈ EN DIEM, DEL MAIG?  El maig és el mes del desvetllament de la primavera. Alguns refranys que s’hi refereixen parlen de les pluges i dels vents que preparen les collites; d’altres, evoquen la fred encara no superada.

  Maig calent i plujós fa l’any ric i abundós.

  Pluja de maig, collita segura.

  Trons pel maig, vents a raig.

  Fins al trenta de maig no et treguis el gec, i per més segur, fins al trenta-u.

   

  Frases fetes com Una flor no fa maig volen dir que una excepció no es pot prendre com a regla general, i d’altres com ara Arribar com aigua de maig s’utilitzen per indicar que una cosa arriba oportunament. En canvi, Això serà el mes de mai es diu per indicar que una cosa no s’arribarà mai a esdevenir, basant-se en un joc de paraules entre l’adverbi mai —‘cap vegada’— i el substantiu mai, que és com en alguns indrets fan referència al mes de maig.

   

 • COM SABREUJA EL MES DE MAIG?  La finalitat de les abreviatures és reduir una paraula o un grup de paraules al mínim intel·ligible per una qüestió d’economia d’espai. L’abreviatura dels mesos de l’any, excepte març, maig i juny (que no s’abreugen perquè tenen una sola síl·laba), es forma per supressió; és a dir, eliminant les lletres de la part final de la paraula:

  gener gen.
  febrer febr.
  abril abr.
  juliol jul.
  agost ag.
  setembre set.
  octubre oct.
  novembre nov.
  desembre des.

   

  Cal tenir en compte, però, que sempre és més clar el mot sencer que l’abreviatura, encara que aquesta sigui molt coneguda. Per això, es recomana fer servir la forma sencera dels mesos a dins dels textos.

  En tot cas, podem reservar les abreviatures per a les llistes o classificacions, els gràfics, les taules, els quadres estadístics…

  curs

     mes

     hores

   població

  Accés electrònic dels ciutadans als serveis públics

     febr.

     18

   Blanes

  Les expropiacions urbanístiques

     maig

     20

   Girona

  L’organització i el funcionament dels ens locals

     set.

     18

   Banyoles

      

 • EMPLENEM UN IMPRÈS, FORMALITZEM UNA SOL·LICITUD, PERÒ NO ELS COMPLIMENTEM  En català, el verb complimentar només significa ‘saludar amb una certa solemnitat’, ‘fer compliments a algú’. Per això, quan s’ha de completar un formulari o un imprès amb les dades personals, s’utilitza el verb emplenar. En cap cas s’ha de fer servir la forma no normativa *rellenar.

  • El president va complimentar l’ambaixador francès.
  • Per subscriure-us a la Revista de Girona heu de complimentar la butlleta.
  • Per subscriure-us a la Revista de Girona heu de *rellenar la butlleta.
  • Per subscriure-us a la Revista de Girona heu d’emplenar la butlleta.

   

  Pel que fa al verb omplir, si bé no és incorrecte dir omplir un imprès, es considera preferent construir l’expressió amb el verb emplenar, que és més precís.

  Quan el que volem expressar és que un imprès s’ha de revestir dels requisits legals o s’ha de presentar degudament emplenat en un registre o davant d’un jutge, escau el verb formalitzar.

  Cal formalitzar la sol·licitud en el Registre General de la Diputació en el termini que estableixen les bases.

   

 • I ACABEM AMB UN POEMA  I, per acabar, i aprofitant que és temps de flors, us deixem amb aquest poema.

   

 • INFORMACIÓ DINTERÈS  A l’adreça http://www.ddgi.cat/AFEDAP podeu consultar la informació relativa als cursos de català que s’han programat dins del Pla de Formació 2011: un curs de nivell superior (D) i dos cursos de llenguatge administratiu.

   

   

   

  Des de l’Oficina de Serveis Lingüístics us animem a proposar-nos temes que us interessaria que tractéssim, siguin de normativa (pronoms febles, relatius, etc.), de qüestions convencionals, de terminologia administrativa o de qualsevol altre àmbit d’interès per a la Diputació (informàtica, medi ambient, economia...). Podeu fer-ho a l’adreça osl@ddgi.cat.

   

   

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088