(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
 • ELS SIGNES DE PUNTUACIÓ  Els signes de puntuació són elements gràfics que marquen l’entonació que cal donar als textos escrits i alhora ajuden a estructurar-los, ja que permeten delimitar-ne la sintaxi.   

   

  Al llarg dels dotze números del Vet Aquí! reproduirem els usos principals dels signes de puntuació, relatius a aspectes tant sintàctics com convencionals. Si voleu ampliar-ne els continguts, consulteu el web del Llibre d’estil de la Diputació de Girona.

   

  ( ) ELS PARÈNTESIS 

   

  Escrivim parèntesis

  Exemples

  Per delimitar, dins el text, un incís que es considera que aporta informació addicional, secundària (quan l’incís té una relació més directa amb la resta del text, fem servir les comes o els guions).

   

  En cas que un incís en contingui un altre, la gradació en l’ús dels guions i els parèntesis és indiferent.

  Destaca la presència d’arrossars als ambients humits (testimonis dels antics estanys de la zona).

  A més de l’oferta tradicional de cursos —informàtica (nivell bàsic i avançat) i idiomes (anglès i francès)—, el centre ofereix un taller literari i un curs de redacció.

  A més de l’oferta tradicional de cursos (informàtica —nivell bàsic i avançat— i idiomes —anglès i francès—), el centre ofereix un taller literari i un curs de redacció.

  Per introduir aclariments.

  Per assolir els objectius del projecte, es durà a terme un estudi en els sectors econòmics més representatius del territori (l’agroalimentari, el turístic i el cultural).

  En les llistes, després de les lletres d’ordre (que es componen en cursiva en els textos editats professionalment) o dels números. En aquest cas, s’escriu només un parèntesi de tancament.

  Marc normatiu:

  a) Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local

  b) Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions

  La factura ha de contenir les dades de l’emissor següents:

  1) nom i cognoms

  2) NIF

  3) raó social

   

   

 • FOTOLAPSUS  Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

   

   

  En els plurals o en les formes femenines i en els derivats dels mots entrepà, cosí, català o sa, entre d’altres, apareix una -n que no inclouen les formes en masculí singular. Aquesta -n, però, no s’ha d’acompanyar d’una -t. Cal escriure, doncs, entrepans; cosina, cosins, cosines; catalana, catalans, etc. 

   

  Per tant, al fotolapsus hi hauria de dir Entrepans.

   

   

  Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

   

   

 • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS  Us recordem que disposeu de la versió en línia de les obres normatives de referència de la llengua catalana:

   

  — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

  — Gramàtica de la llengua catalana (GIEC)

  — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

  — Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (GBU)

  — Ortografia catalana (OIEC)

   

   

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088