(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
  • EL LLENGUATGE ADMINISTRATIU: CLAR, CONCÍS I PRECÍS 



    El llenguatge administratiu és una varietat lingüística funcional (és a dir, que està adaptat a la funció que ha de fer: comunicar l’activitat administrativa) que té com a àmbit d’ús l’Administració i com a matèria objecte de comunicació l’activitat administrativa. Tot i que es tracta d’un llenguatge d’especialitat (és a dir, d’una eina de comunicació entre especialistes), els qui redacten textos administratius han de tenir present que bona part dels seus escrits van a parar a mans dels ciutadans, i que aquests els han de poder comprendre.

     

    Per tant, els dos trets fonamentals que han de caracteritzar el llenguatge administratiu són la formalitat i la funcionalitat.

     

    1) Formalitat: Els textos han de ser objectius i s’han de redactar en un to neutre i impersonal.

     

    2) Funcionalitat: Els textos s’han de redactar amb un llenguatge clar, concís i precís perquè la comunicació sigui eficaç.

     

    — Claredat: Cal fer servir paraules, expressions i construccions fàcils de llegir i, per tant, de comprendre.

    — Concisió: Cal presentar la informació de la manera més breu possible, procurant que la brevetat no sigui en detriment de la comprensibilitat del text.

     Precisió: Cal evitar les ambigüitats i fer servir adequadament la terminologia i la fraseologia específiques, per definir els conceptes amb exactitud.

     

    Al llarg dels dotze números del Vet Aquí! d’enguany, presentarem en aquesta secció preceptes per redactar documents clars, concisos i precisos, i, per tant, eficaços des d’un punt de vista comunicatiu.

     

     

    CONSTRUCCIONS PASSIVES

    Feu servir les construccions passives només quan us interessi ometre el responsable de l’acció o bé quan vulgueu que el complement directe de la construcció activa aparegui en primer terme. Llevat d’aquests casos, per a la resta opteu per redactar frases actives, que segueixin un ordre lògic, ja que són més clares i, per tant, més entenedores.

     

    El Govern ha aprovat la retallada del pressupost. [recomanable]

    La retallada del pressupost ha estat aprovada. [només recomanable en cas que es vulgui ometre el responsable de l'acció]

     

    El tribunal establirà els criteris de valoració dels mèrits. [recomanable]

    Els criteris de valoració dels mèrits seran establerts pel tribunal. [només recomanable en cas que es vulgui destacar el complement directe de la construcció activa]

     

    Les passives pronominals (formades per un verb en veu activa en tercera persona i el pronom es) també ens són útils quan volem ometre el responsable de l’acció, però no té sentit fer-les servir quan l’esmentem. En aquests casos, opteu per una frase en veu activa.

     

    S’ha aprovat la retallada del pressupost. [passiva pronominal correcta]

    S’ha aprovat la retallada del pressupost pel Govern. [passiva pronominal no recomanable]

     

     

  • FOTOLAPSUS



    Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

     

    Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:


     

    El mot adeu s’escriu sense accent des de l’any 2016, en què va aparèixer la nova versió de l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, d’acord amb la qual la llista de mots que duen accent diacrític queda reduïda a quinze casos.

     

    D’altra banda, tingueu en compte que els vocatius (és a dir, els mots que tenen la funció comunicativa bàsica d’interpel·lar algú) els hem de separar de la resta d’elements que els acompanyen per mitjà de comes. És per això que, per exemple, en la fórmula de salutació d’un correu electrònic o d’una carta, hi escrivim «Hola, Maria,», i no pas «Hola Maria,».

     

    I, per acabar, recordeu que recomanada només conté una sola e (la de la síl·laba inicial); la resta de síl·labes tenen una a. Fixeu-vos que, si fem servir la tàctica de buscar paraules de la família del mot que ens fa dubtar en què la síl·laba conflictiva aparegui en posició tònica, trobem, en aquest cas, recomano, recomanes, recomana, etc. Per tant, si aquestes formes s’escriuen amb una a, recomanada també s’hi escriurà.

     

    Així doncs, al fotolapsus, hi hauria de dir Adeu, Peter Pan i edat recomanada.

     

     

  • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS



    Del 6 al 13 de novembre, tindrà lloc la VII Viquimarató de la Llengua Catalana, que organitzen la Direcció General de Política Lingüística i la Fundació Amical Wikimedia i que enguany té com a objectiu ampliar les entrades a la Viquipèdia dels principals lingüistes catalans. Per a més informació, cliqueu a aquí.

     

    D’altra banda, us recordem que disposeu de la versió en línia de les obres normatives de referència de la llengua catalana:

     

    — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

    — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

    — Ortografia catalana (OIEC)

     

     

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088