(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
 • ELS SIGNES DE PUNTUACIÓ  Els signes de puntuació són elements gràfics que marquen l’entonació que cal donar als textos escrits i alhora ajuden a estructurar-los, ja que permeten delimitar-ne la sintaxi.   

   

  Al llarg dels dotze números del Vet Aquí! reproduirem els usos principals dels signes de puntuació, relatius a aspectes tant sintàctics com convencionals. Si voleu ampliar-ne els continguts, consulteu el web del Llibre d’estil de la Diputació de Girona.

   

  ; EL PUNT I COMA 

  Escrivim un punt i coma

  Exemples

  Per marcar una pausa més llarga que la de la coma, però més curta que la del punt. El punt i coma separa oracions completes que tenen una relació de significat molt estreta (l’oració de la dreta resumeix, aclareix, detalla, exemplifica, etc. el que expressa la de l’esquerra). Sovint, el punt i coma s’acompanya de formes com ara tanmateix, és a dir, no obstant això, etc., seguides d’una coma.

  Avui a la tarda es presentarà la segona ponència; és a dir, la que tracta sobre la qualitat dels serveis municipals i la capacitat dels ajuntaments per respondre de manera ràpida i directa a les necessitats de la ciutadania.

  Per separar enumeracions d’elements que ja tenen una coma interna (el darrer element de l’enumeració, però —que s’inicia amb les conjuncions i, o o ni—, s’ha de separar de l’anterior mitjançant una coma).

  L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència del rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi; de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; del conseller de Recerca i Universitats, Quim Nadal; del subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon; de la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, i del vicealcalde de Girona i diputat de la Diputació de Girona, Quim Ayats.

   

   

 • FOTOLAPSUS  Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

   

   

  La combinació amb les que, formada per una preposició, un article i el pronom relatiu que, és inadequada. Cal substituir-la per qualsevol d’aquestes dues combinacions:

   

  1)    preposició + pronom relatiu què

   

  2)    preposició + article + pronom relatiu qual/s

   

  D’altra banda, per afavorir la comunicació clara, convé respectar l’ordre lògic de l’oració i situar els adjectius darrere els substantius.

   

  Per tant, al fotolapsus hi hauria de dir Asseguradores principals amb què treballem o bé Asseguradores principals amb les quals treballem.

   

   

  Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

   

   

 • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS  S’ha aprovat el Pla de Formació en Llengua Catalana de la Diputació de Girona per a l’any 2023, dirigit exclusivament al personal de les administracions locals de la demarcació de Girona. Per a més informació i inscripcions, consulteu el web https://formacio.ddgi.cat.

   

  D’altra banda, us recordem que disposeu de la versió en línia de les obres normatives de referència de la llengua catalana:

   

  — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

  — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

  — Ortografia catalana (OIEC)

   

   

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088