(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
  • ELS MOTS CONNECTORS



    Reproduïm a continuació els connectors més habituals per expressar una objecció, i complementem la llista amb tres remarques.

     

     

    Connectors per expressar una objecció

     

    Formes adequades

    així i tot

    tot i així
    amb tot
    tot i això
    en canvi
    malgrat tot
    malgrat això
    no obstant això / això no obstant 
    per contra
    tanmateix

     

    EXEMPLES

    {#emotions_dlg.tick} S’ha d’indicar el motiu de la sol·licitud. Tanmateix, no és obligatori revelar la identitat del sol·licitant.

     

    {#emotions_dlg.tick} Cal que escolliu el mitjà per comunicar-vos amb les administracions públiques. Amb tot, el podeu modificar en qualsevol moment.

     

     

    ALERTA!

    {#emotions_dlg.punt_petit} La forma així mateix no és sinònima de tanmateix, sinó de a més. Per tant, no són intercanviables.

     

    {#emotions_dlg.punt_petit} La GIEC considera normativa la forma no obstant, si bé en registres formals són preferibles no obstant això i això no obstant.

     

    {#emotions_dlg.tick} Els proveïdors tenen l’obligació de presentar factures electròniques. No obstant això, queden exclosos d’aquesta obligació si l’import de les factures és igual o inferior a 5.000 euros.

     

    {#emotions_dlg.tick} Els proveïdors tenen l’obligació de presentar factures electròniques. Això no obstant, queden exclosos d’aquesta obligació si l’import de les factures és igual o inferior a 5.000 euros. 

     

    {#emotions_dlg.punt_petit} Malgrat pot introduir un sintagma nominal, una oració d’infinitiu o una oració subordinada.

     

    {#emotions_dlg.tick} La sol·licitud de subvenció, malgrat haver-se presentat en el termini establert, ha estat denegada.

     

    {#emotions_dlg.tick} La sol·licitud de subvenció, malgrat que es va presentar en el termini establert, ha estat denegada.

     

     

    Si teniu dubtes en relació amb alguna forma que no recollim aquí, consulteu el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, el Gran diccionari de la llengua catalana, d’Enciclopèdia Catalana, o l’Optimot

     

     

  • FOTOLAPSUS



    Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

     

    Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

     

    Imatge no distreure el conductor

     

    En català, hem de fer servir el present de subjuntiu (i no l’infinitiu) per expressar ordres o instruccions en contextos negatius. D’altra banda, generalment el complement directe no s’ha de precedir de la preposició a.

     

     

    Per tant, al fotolapsus hi hauria de dir NO DISTRAGUEU EL CONDUCTOR.

     

     

  • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS



    Aquest mes s’ha posat en marxa el portal Compendium.cat, que recull més de set-cents recursos de llenguatge jurídic català, entre els quals hi ha diccionaris, bases de dades terminològiques, manuals d’estil, articles sobre llenguatge jurídic català i models de documents, entre d’altres.

     

    D’altra banda, us recordem que disposeu de la versió en línia de les obres normatives de referència de la llengua catalana:

     

    — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

    — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

    — Ortografia catalana (OIEC)

     

     

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088