(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
  • ELS MOTS CONNECTORS



    Reproduïm a continuació els connectors més habituals per indicar una correlació o distribució d’elements. La llista també recull aquelles formes que són inadequades.

     

    Connectors per indicar una correlació o distribució delements

    Formes adequades

    Formes inadequades

    o... o...

     

    o bé

       

    o bé... o bé...

       

    tant... com...

       

    sigui... sigui...

     

    ja sigui... o bé....

     

    ja sigui... o...

     

    d’una banda..., de l’altra...

    d’una banda..., per l’altra...

    per una banda..., per altra banda...

    per una banda..., de l’altra...

     

    EXEMPLES

    {#emotions_dlg.tick} El jurat està format, d’una banda, per professionals del camp del periodisme i per personalitats del món sociocultural i de la comunicació, i, per l’altra de l’altra, per representants de la Diputació de Girona i del Col·legi de Periodistes.

     

    {#emotions_dlg.tick} Per al cas dels premiats en les categories de comunicació periodística i de comunicació institucional, tant els guanyadors com els finalistes autoritzen l’organització a fer difusió del resultat dels guardons.

     

    {#emotions_dlg.tick} D’acord amb l’article 19 de la Llei del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la compareixença de les persones davant les oficines públiques, sigui presencialment sigui per mitjans electrònics, només és obligatòria quan així ho estableixi una norma amb rang de llei.

     

    {#emotions_dlg.tick} L’apoderament apud acta s’ha d’atorgar mitjançant compareixença electrònica o bé mitjançant compareixença personal.

     

     

    Si teniu dubtes en relació amb alguna forma que no recollim aquí, consulteu el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, el Gran diccionari de la llengua catalana, d’Enciclopèdia Catalana, o l’Optimot.

     

     

  • FOTOLAPSUS



    Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

     

    Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

     

     

    En català, de la ‘massa esferoidal groga que hi ha a l’interior dels ous dels ocells i dels rèptils’, en diem rovell d’ou (o rovell). I, en l’àmbit de la pastisseria, de la preparació feta a base d’ous i de sucre per cobrir algunes elaboracions i que sovint duu sucre cremat al damunt, en diem crema. En qualsevol cas, la forma iema és incorrecta.

     

    Per tant, al fotolapsus hi hauria de dir Crema i trufa.

     

     

  • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS



    Per acabar, us recordem que disposeu de la versió en línia de les obres normatives de referència de la llengua catalana:

     

    — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

    — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

    — Ortografia catalana (OIEC)

     

     

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088