(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
  • VERBS D'ÚS FREQÜENT EN L'ÀMBIT ADMINISTRATIU 



    Aquesta secció està dedicada a verbs que tenen com a característica comuna el fet que en els textos de l’àmbit administratiu s’utilitzen freqüentment i, sovint, de manera inadequada, ja sigui perquè s’acompanyen de preposicions que no són les adients, perquè se’ls donen uns significats que no tenen o bé perquè són formes del castellà.

     

    Personar-se

     

    El verb personar-se té el significat restringit de ‘comparèixer en un judici per constituir-s’hi com a part’. Per això, en l’àmbit administratiu hem de fer servir altres verbs, com ara presentar-se o comparèixer.

     

    {#emotions_dlg.cross} Si no us personeu a Contractació en el termini establert, es considerarà que desistiu de la vostra petició.

     

    {#emotions_dlg.tick} Si no compareixeu a Contractació en el termini establert, es considerarà que desistiu de la vostra petició.

     

     

     

     

  • FOTOLAPSUS



    Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

     

    Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

     

     

    Baix, calaix, flaix, biaix... acaben amb el mateix so, i despaix, si l’escrivim amb -ix final, també! Fixeu-vos que aquesta grafia no és adequada; despatx s’escriu amb -tx final, i sona igual que capritx, cartutx, esquitx, assaig, balbuceig, bateig, boig, passeig, etc.

     

    Per tant, podríem dubtar entre despatx o despaig, ja que tant una forma com l’altra es pronunciarien igual, però hauríem de descartar d’entrada despaix, perquè la terminació -ix representa un so diferent.

     

    D’altra banda, per saber si hem d’escriure -tx o -ig a final de mot, recordeu que escrivim -tx si els derivats també s’escriuen amb -tx-, i -ig si els derivats s’escriuen amb -g-, -j-, -tg- o -tj-: despatx-despatxar, capritx-capritxós, cartutx-cartutxera, esquitx-esquitxar, però assaig-assajar, balbuceig-balbucejar, bateig-batejar, boig-bogeria, passeig-passejar, etc.

     

     

     

  • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS



     

    A principis d’aquest mes es van publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya més de 500 nous termes catalans que han estat normalitzats durant l’any 2018 i el primer trimestre del 2019, entre els quals hi ha els mots youtuber, tornado,brànding, empoderament i surimi.

     

    D’altra banda, us recordem que podeu consultar en línia les obres normatives de referència de la llengua catalana:

     

    — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

     

    — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

     

    — Ortografia catalana (OIEC)

     

     

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088