(Cerca avançada )

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis.

Compartir

   
  • USOS NO SEXISTES I LLENGUATGE NO DISCRIMINATORI



    FORMES GENÈRIQUES: EXPRESSIONS DESPERSONALITZADES

     

    En un formulari, podeu fer servir, com a formes genèriques (que incloguin la referència a homes i dones), les expressions despersonalitzades.

     

    En lloc de (~)

    és preferible ({#emotions_dlg.tick})

       

    L’interessat:

     

    Nom i cognoms:

     

    L’interessat/ada:

    Nascut a:

     

    Lloc de naixement:

     

    Nascut/uda a:

    Domiciliat a:

     

    Domicili:

     

    Domiciliat/ada a:

     

    Aquesta solució és preferible a l’ús de les formes dobles, ja que van en contra de l’economia del llenguatge i, sovint, dificulten la lectura del text.

     

     

  • FOTOLAPSUS



    Des d’aquesta secció us animem a fer-nos arribar fotografies d’incorreccions lingüístiques que detecteu en el vostre dia a dia. Ens les podeu enviar a l’adreça osl@ddgi.cat, i les publicarem en algun dels propers butlletins. Als qui ja ho heu fet, moltes gràcies per la vostra col·laboració!

     

    Aquí teniu el fotolapsus d’aquest mes:

     

    L’adjectiu inclòs no és invariable. Per tant, ha de concordar amb el substantiu que acompanya, el qual, en aquest cas, cal escriure amb minúscula inicial: inclosos festius.

     

    Pel que fa als símbols, recordeu que s’han de separar de l’element que els precedeix per mitjà d’un espai. D’altra banda, és recomanable separar les hores dels minuts amb un punt, d’acord amb els usos habituals a l’Europa continental (els dos punts són propis del sistema angloamericà): 9.30-15.00 h i 17.00-20.30 h.

     

    Per acabar, tingueu en compte que les majúscules també s’accentuen. Així doncs, no s’ha d’escriure amb minúscula la lletra que ha de dur l’accent: VIGÍLIES.

     

     

  • INFORMACIÓ I ENLLAÇOS D'INTERÈS



    Darrerament, el Consell Supervisor del TERMCAT ha normalitzat setanta-quatre nous termes catalans, que s’han publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya núm. 8410 i que es poden consultar al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

     

    Alguns d’aquests nous termes, que formen part d’àmbits diversos (com ara les ciències de la salut, les ciències de la Terra, la comunicació, el dret, l’economia i l’empresa, la informàtica i les TIC, el medi ambient o la zoologia, entre d’altres) són: permagel, cercatalents, lliurat a lloc, vistaire, seminari web, petjada de carboni, empoderament, etc.

     

    D’altra banda, us recordem que disposeu de la versió en línia de les obres normatives de referència de la llengua catalana:

     

    — Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) 

    — Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC)

    — Ortografia catalana (OIEC)

     

     

Generant PDF...
Diputació de Girona

Diputació de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona
Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088