Els reptes socials, econòmics i ambientals a mitjà termini (2030) i a llarg termini (2050) obliguen a fixar uns objectius clars en matèria de reducció d'emissions de diòxid de carboni i de participació de les energies renovables en l'ús final d'energia, que desemboquen en una necessitat de reconfiguració del sector energètic, amb una gran repercussió, alhora, en els sectors econòmic i social.
Per altra banda, i per a complir amb els objectius europeus de reducció d'emissions i de generació renovable, la Diputació ha aprovat el Pla de transició energètica de les comarques gironines (2030). Aquest pla agrupa les accions definides als Plans d'Acció per a l'energia i el clima (PAESCs) dels municipi gironins.
Amb la finalitat de desplegar el Pla de transició energètica a les comarques gironines i els PAESCs, la Diputació de Girona en col·laboració amb els consells comarcals ha obert vuit oficines de transició energètica ubicades físicament a cada comarca.
Així mateix, el servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona té com una de les seves finalitats i competències assessorar els municipis i oferir-los assistència general i especialitzada, tècnica i de prestació de serveis, en els àmbits propis de l'Administració local, recollits en el Pla de Serveis.
També es compta amb subvencions per als ajuntaments per a executar accions relacionades amb la transició energètica en el marc de la Campanya de subvenció Del Pla a l'Acció.