Pacte de les Alcaldies

El Pacte dels Alcaldes és el principal moviment europeu en què participen les autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de millorar l'eficiència energètica i utilitzar fonts d'energia renovable als seus territoris. Amb el seu compromís, els signants del pacte s'han proposat superar l'objectiu de la Unió Europea de reduir en un 20% les emissions de CO2 abans del 2020.

La Diputació de Girona, amb el suport del CILMA i dels consells comarcals gironins i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, promou aquesta iniciativa europea en l'àmbit de les comarques gironines i ha decidit promoure el Pacte dels Alcaldes a través del Programa d'impuls del "Pacte dels Alcaldes" a les comarques gironines. Amb aquest objectiu, la Diputació de Girona ha formalitzat el seu compromís davant la DG Energia de la Comunitat Europea i esdevé coordinador territorial del pacte per oferir suport tant tècnicament com econòmicament als signataris del pacte.

Actualment, més de 180 ajuntaments de comarques gironines s'han adherit al pacte i han redactat i aprovat els Plans d'Acció d'Energia Sostenible (PAES).

La Diputació de Girona ofereix subvencions per executar les accions planificades amb l'objectiu d'assolir els compromisos dels ajuntaments amb el pacte i un pla de serveis d'assistència tècnica, dins del projecte Beenergi i el projecte Enerinvest finançats pel programa "Horizon 2020" de la UE, per fer estudis de viabilitat, redactar projectes, donar assessorament financer i assessorar per a la redacció de plecs per a la licitació d'obres per millorar l'eficiència energètica i instal·lar energies renovables en equipaments municipals.

Des de l'octubre de 2015, el Pacte dels Alcaldes es va fusionar amb la iniciativa europea d'adaptació al canvi climàtic Mayors adapt per configurar el Pacte dels Alcaldes per al Clima i l'Energia, amb nous objectius i horitzons que superen els del 2020. Els objectius actuals d'aquest pacte són assolir una reducció del 40% d'emissions per a l'any 2030, adoptar una visió integrada de mitigació i adaptació al canvi climàtic i assegurar l'accés a una energia segura, sostenible i assequible per a tothom.

Serveis i activitats

Dades de contacte