Grup de veremadors, l'any 1920. Els mitjans emprats avui en l'elaboració del vi són, sens dubte, molt diferents de fa quaranta o cinquanta anys. Òbviament, els canvis més significatius estan vinculats amb els avenços mecànics, malgrat que l'elaboració i conservació del vi sempre ha comportat una mena de ritual. Tot el procés començava en el temps de la verema. Abans es collien els raïms i es coHocaven en semals. Dos individus, amb l'ajut de dos semalers, transportaven les semals als carros; cap a la vesprada es començava l'operació de trepitjar els raïms, que es feia amb els peus nus, gairebé sempre amb l'ajut d'un pal o semaler. Cap al 1945 es començà a utilitzar el primer aparell manual, el fuluart, format per dos corrons dentats que trituraven el raïm. En el moment que els grans ja eren trinxats, es feien els buidons i, ajudats d'una tremuja, es buidava tot el producte a les tines o a les bótes. La tremuja era un dipòsit de fusta que s'utilitzava com un embut; a la seva part inferior hi tenia una llengüeta de llauna. El raïm trinxat havia de romandre unes tres setmanes a l'interior de la bóta, fins a finalitzar el procés de fermentació. Aquesta reacció química comportava dues fases: una de líquida o vi most, i una de sòlida o brisa formada pels pinyols, la rapa i totes les restes del raïm. El gas carbònic desenvolupat durant la fermentació feia impulsar la brisa cap a la superfície, mentre el vi most quedava dipositat al fons. Les bótes on es produïa la fermentació havien de tenir, obligatòriament, una finestreta anomenada de bat i port; aquesta obertura permetia, una vegada finalitzada la fermentació del vi, extreure'n les restes sòlides sense haver d'obrir la bóta. Per fer-ho s'utilitzava un garfi, estri format per un mànec de fusta molt llarg i amb dos punxons corbats a l'extrem; aquests permetien acostar la brisa cap a la finestreta de bat i port. La brisa extreta es premsava i s'obtenia l'anomenat vi premsat, el qual, segons el criteri del cellerer, o depenent de
capmany
To see the actual publication please follow the link above