Page 73

capmany

diversos factors ambientals (pluges de l'any, temperatura, etc.), es podia barrejar amb el vi de raig. Les restes de la rapa (el tronc, la llavor del raïm) es venien per a fer alcohol. Després de finalitzar el procés de fermentació, es col·locava una aixeta a la bóta; a aquesta acció se l'anomenava xirgar. En aquesta bóta, a vegades es posava un canyet per tal d'airejar l'interior i es tapava tota la superfície amb cendra; si el vi tenia grau es deixava durant més temps, ja que no hi havia perill que es tornés agre. Una tècnica per al tast de vins, avui dia totalment en desús, és l'acció de fer un dull a la bóta. En els cellers i a les cases particulars, quan no tenien aixetes duïllaven la bóta, o sia, la foradaven amb un punxó. Quan ja havia sortit el raig de vi, tapaven el forat, anomenat duïll, amb paper d'estrassa o paper de diari; normalment es feia per provar el vi blanc i per al consum particular. Les premses havien estat sempre manuals, i no fou fins all955 que s'instaHà en el Celler Festa de la Verema a Capmany, l'any 1987, presidida per una premsa amiga. Filtres antics al Museu Oliveda. Santamaria la primera premsa mecànica horitzontal de Catalunya. Actualment, les premses són automàtiques i electròniques. En els anys cinquanta, un celler amb maquinària rudimentària necessitava S kg més de raïm per a obtenir 1 hi de vi que no pas un celler amb maquinària moderna. Els recipients per a guardar el vi i els mesuradors antics avui dia només s'utilitzen a efectes de decoració; hem triat alguns exemples sobre l'ús que se'n feia: EI mallal: mesura de capacitat que corresponia a 15 litres de vi; també hi havia el mig mallal i el quart. El bot: recipient de pell que podia contenir uns 4 mallals. El barral: recipient de terrissa amb tap. EI porró, que antigament era una mesura que corresponia a un litre, aproximadament. El bocoi, que era una bóta molt gran que tenia una capacitat d'uns 600 litres i que generalment s'utilitzava per a transportar vi amb carros. La sitra era un recipient petit, de terrissa, que s'utilitzava per a agafar el vi de la bóta. 71


capmany
To see the actual publication please follow the link above