satisfer la gana i la set dels vilatans; actualment es couen deu perols i es preparen dues bótes de vi, ja que la concurrència de visitants és pla més important. La festa, per la gent que col-labora en el ranxo, comença a les nou del matí amb un gran esmorzar, en què es fan truites i es prepara cansalada i botifarra negra. Al migdia couen una paella d'arròs per a tots els treballadors, i seguidament ja comencen a preparar les mongetes i a sofregir la ceba, l'all, el julivert i la tomata. Prop de les cinc de la tarda es comencen a coure les patates, El ranxo Ingredients d'ara: 80 kg de vedella 80 kg de costelló de porc 80 kg de costelló de vedella 30 kg de salsitxes 20 kg de mongetes seques 40 kg d'arròs 150 kg de patates 30 kg de ceba 5 kg d'alls espècies Ingredients d'abans de la guerra: cansalada 8 kg de porc 3 kg d'arròs, mongetes seques i patates 1 ovella vella o forra greix el castelló i la resta de la carn; una vegada cuit, s'hi tira la resta dels ingredients. Al voltant de dos quarts de set de la tarda, quan el menjar és ben cuit, les autoritats del poble (el president de la cooperativa, el capellà, les mestres, el president del vedat...) reparteixen el menjar als assistents. Simultàniament, les cuineres preparen un nou perol per als membres de la Junta que no han sopat. Cap a les deu del vespre comença el ball de disfresses. Tots els productes sobrants se subhasten a la plaça, un cop acabat l'àpat. Des de fa més de quaranta anys, els organitzadors del ranxo han tingut el mateix fogoner, Joan Sala, i tres caps de cuina: la Maria Cufí, la Roseta Palomeres i la Magdalena Geli, i l'Antoni Aguilera com a cuiner major. Un grup de nenes disfressades davant les muralles de Capmany, l'any 1943. Comissió del carnaval d'abans de la guerra President: Joan Daniel Serafí Oliveras Narcís Verdú Serra, de can Pitu Salvi Joan Verdú Joan Quintana Comissió del carnaval actual President honorari: Robert Canta Climent Llosa Jaume Canta Jesús Panareda Joan Rodà Enric Traber Jesús Figa Jordi Pairó Joan Sala Cuiner major: Antoni Aguilera 89
capmany
To see the actual publication please follow the link above