Page 43

capmany

Superfície del cultiu de la vinya, després de la fil·loxera Anys 1881 1885 1888 1889 1891 1902 Cep americà 22 ha 33 ha 167 ha 175 ha 200 ha Empeltades 40 ha 66 ha hectàrees de vinya, o sia, tota la producció del terme. Els efectes de la malura foren immediats; la manca de mitjans per a sobreviure, a causa de la pèrdua de les collites i de la destrucció del vinyer, comportà una emigració massiva. La recuperació de les vinyes empordaneses fou lenta, però la situació se superà. A Capmany, l'any 1881 , no havia quedat cap hectàrea en producció; aleshores començaren a replantar vinya amb cep americà. També empeltaren varietats locals com la caranyena, la garnatxa, el mandó, el picapoll blanc i roig, el monestrell, el musach, les mulles i el jauminch, però preferentment la caranyena i la garnatxa, amb peu americà i en les varietats de ripària, solonis i xaquer. Sortosament, els resultats de l'empelt foren satisfactoris i molt productius. L'any 1890, la producció del vi havia augmentat considerablement, ja que s'obtingueren 270 hectolitres per vessana respecte als 90 hectolitres de 1889. L'any 1891, l'extensió de cep americà era ja de 175 hectàrees i la majoria dels agricultors tenien també vivers de ceps americans per a proveir la seva replantació. La vinya empordanesa havia fet un tomb i molt lentament s'imposaria el cep americà Document de Gregori A rtizà, on se'l nomena encarregat del servei de vigilància de la Lupa que utilitzà fil·loxera. Gregori Artizà per a detectar l'insecte. • I f,, 0,.-,,..,,,,, f •, .-~,,J, . .,,,, ' 41


capmany
To see the actual publication please follow the link above