Notícies

El festival MOT Girona-Olot arriba a la desena edició amb el lema «Des de dins. La literatura i el jo»

Foto : Fotografies: Olot Cultura - MOT

El diputat de Cultura, Jordi Camps, participa en la presentació de la programació a Olot

El MOT tindrà lloc a Olot i Girona entre el 14 i el 23 de març

El programa, comissariat pel professor i crític literari Xavier Pla, compta amb una quarantena d'autors, entre els quals, Éric Vuillard, Marta Marín-Dòmine, Gabriela Wiener, Lucía Lijtmaer, Héctor Abad Faciolince i Claudia Durastanti

Avui dilluns ha tingut lloc a la sala Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot la presentació de la programació de la desena edició del festival MOT Girona-Olot.

Han participat en l'acte el vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; el tinent d'alcaldia de Cultura, Esports i Educació de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; la codirectora del MOT a Olot, Judit Badia; el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, Josep Calatayud; la codirectora del MOT a Girona, Glòria Granell; l'alcalde d'Olot, Josep Berga; el regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olot, Josep Quintana, i el comissari del MOT 2024, Xavier Pla.

El «jo» literari centra la desena edició del festival MOT. Amb el lema «Des de dins. La literatura i el jo», a el MOT 2024 es reflexionarà sobre l'escriptura en primera persona en gèneres ben diversos, com l'autobiografia, l'autoficció, l'autoretrat, l'assaig, la crònica periodística o el dietari de viatges.

El programa, comissariat pel professor i crític literari Xavier Pla, compta amb una quarantena d'autors, entre els quals, Éric Vuillard, Marta Marín-Dòmine, Gabriela Wiener, Lucía Lijtmaer, Héctor Abad Faciolince i Claudia Durastanti.

El MOT tindrà lloc a Olot i Girona entre el 14 i el 23 de març. Del 14 al 16 de març, a Olot, i del 21 al 23 de març, a Girona, acollirà una quinzena de converses amb una quarantena d'autors que conreen el «jo» literari.

El festival MOT 2024 dedica aquesta desena edició a la figura de l'escriptor i s'endinsa en les sensibilitats de la literatura escrita en primera persona.

Autors com Éric Vuillard, Marta Marín-Dòmine, Gabriela Wiener, Lucía Lijtmaer, Héctor Abad Faciolince o Claudia Durastanti posaran de manifest la seva experiència i les seves reflexions, tot analitzant aquest enfocament a l'hora d'escriure, ja sigui una autobiografia, una autoficció, un autoretrat, un assaig, una crònica periodística o un dietari de viatges.

«Des de dins. La literatura i el jo». Amb aquest lema el comissari del festival, Xavier Pla, proposa un MOT que s'obre a la mirada interior dels escriptors per observar la naturalesa del seu «jo» i la seva relació amb el món. Alhora, el crític literari, professor de literatura contemporània a la Universitat de Girona i gran estudiós en la matèria, amb referents com Josep Pla, Georges Simenon, Mercè Rodoreda, Jorge Semprún, Mircea C¿rt¿rescu o Claudio Magris, convida a identificar les formes literàries en què s'expressa actualment aquest «jo», ja sigui en narrativa, en poesia o en qualsevol gènere de no-ficció.

El diputat de Cultura, Jordi Camps, ha destacat en la seva intervenció que: «Amb la complicitat de tots, el MOT fa viure la literatura a peu de carrer i des de mirades diverses. Gràcies al MOT tenim l'oportunitat de fomentar la lectura, promoure el debat i la reflexió al voltant dels llibres i situar Olot i Girona en el panorama literari del nostre país».

I ha afegit que «enguany el MOT arriba a la seva desena edició: deu anys que han servit per posicionar-se com un referent dels festivals literaris a Catalunya, tant per la qualitat dels continguts de les seves converses com per l'acollida dispensada pel públic i el sector editorial».

Camps també ha assenyalat que des de la Diputació de Girona sempre s'ha volgut potenciar aquesta complicitat entre les diferents institucions per apropar la cultura al públic: «El festival de literatura MOT és un projecte municipal amb vocació de servei públic per a tot el país; per tant, podeu comptar sempre amb les institucions».

Durant dues setmanes consecutives, entre el 14 i el 23 de març, s'oferiran un total de catorze converses amb el «jo» com a subjecte. La primera setmana es duran a terme a Olot, a l'espai de la Sala El Torín, i la segona a Girona, a la Biblioteca Carles Rahola, de dijous a dissabte entre les 18 i les 22 hores. A més, els dissabtes a les 12 del migdia es faran els VerMOT, unes converses a l'aire lliure, de caràcter més distès, que a Olot tindran lloc a la plaça de braus i a Girona al parc de la Guingueta del barri de Fontajau.

El MOT està organitzat pels ajuntaments de Girona i d'Olot, amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Trobareu la programació completa a la web https://festivalmot.cat/

Documentació