Notícies

Beget, de Joan Domènech Moner, monografia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

L'església de Sant Cristòfol de Beget ha acollit la presentació del volum 128 de la sèrie «Monografies» de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

El diputat de Cultura, Jordi Camps, ha participat en la presentació del llibre de l'historiador, pedagog, polític i escriptor, traspassat el mes de novembre passat

Aquest dissabte s'ha presentat, a l'església de Sant Cristòfol de Beget, el llibre Beget, de Joan Domènech Moner, historiador, pedagog, polític i escriptor traspassat el mes de novembre passat. 

La presentació d'aquesta monografia, editada per la Diputació de Girona, ha anat a càrrec de l'alcalde de Camprodon, Xavier Guitart; el vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Jordi Camps; la directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Rosa M. Gil; l'arxiver Joan Boadas, i Anna Domènech, filla de Joan Domènech.

L'obra recopila les principals informacions conegudes de Beget i, alhora, n'aporta d'inèdites, i reflecteix la vida d'un poble que depèn del bosc i de la ramaderia, que amb els canvis dels temps ha vist davallar l'activitat i, per tant, la demografia, i que centra l'esperança en el sector turístic, que s'està potenciant a partir de les singularitats monumentals i urbanístiques de la contrada i de les segones residències.

El diputat de Cultura, Jordi Camps, ha destacat en la seva intervenció: «Joan Domènech provenia del món de la cultura i va entrar en la política per servir la cultura, tal com ell mateix havia admès. Només estimant la cultura en majúscules es pot estimar la cultura a petita escala, la que arriba a tothom. I la presentació d'avui a Beget n'és un bon exemple».

«Aquesta nova monografia ens apropa una mica més a la coneixença d'aquest poble enclotat entre muntanyes i envoltat de cims espectaculars. Hem pogut gaudir d'aquest magnífic paisatge tot apropant-nos a la nostra cita», ha afegit el diputat. 

 

L'autor

Joan Domènech Moner (Lloret de Mar, 1943-2023) va estudiar magisteri i era llicenciat en geografia i història. Va alternar l'exercici de l'ensenyament, del qual ja estava jubilat en el moment d'escriure la monografia, amb la vida política, i va ser membre actiu de moltes entitats culturals. Va publicar una vintena de llibres sobre la història de Lloret i de Beget, llibres de viatges i biografies d'artistes (músics i pintors). També va escriure un llibre de poesia i teatre humorístic. Va participar en congressos i jornades d'estudis, i té publicats molts articles sobre la seva localitat nadiua o la comarca. També va col·laborar en programes radiofònics amb temes d'història.

Joan Domènech Moner va morir el novembre de 2023. Va presidir el consell editorial de la Fundació Prudenci Bertrana, va ser ponent de cultura de la Diputació de Girona, delegat de Cultura de la Generalitat a Girona i el primer alcalde democràtic de Lloret de Mar (1979-1983), entre altres facetes.

 

La col·lecció 

El volum Beget és el número 222 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», i el 128 de la sèrie «Monografies». 
Aquesta col·lecció, que actualment dirigeix Rosa M. Gil i Tort, es va crear l'any 1985, i ja compta amb més de cent monografies locals i més de noranta guies de contingut específic. 

 

La portada 

La coberta del llibre mostra una vista de Beget realitzada pel mateix autor, Joan Domènech.