Notícies

Arrenca la 69a edició de «Girona, Temps de Flors», que compta amb un muntatge al pati de Can Forn de la Diputació

Foto : Fotos: J. Ribot / Iconna

La vicepresidenta segona, M. Àngels Planas, ha assistit a la inauguració, en què s'ha descobert la placa que dona nom als jardins de Josep Tarrés i Fontan, a Torre Gironella

Aquest matí s'ha donat el tret de sortida a la 69a edició de «Girona, Temps de Flors», que omplirà la ciutat amb 137 muntatges repartits en 109 espais fins al proper diumenge 19 de maig. Si bé la mostra està repartida en tretze barris, l'activitat es concentrarà principalment al voltant del Barri Vell. 

La vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha assistit a la inauguració, que ha tingut lloc als jardins de Josep Tarrés i Fontan, situats darrere els jardins dels Alemanys, a Torre Gironella. S'ha aprofitat la inauguració del certamen d'enguany per descobrir-hi la placa d'homenatge a l'activista cultural, que va morir l'abril del 2021 als 91 anys i que va ser precisament un dels impulsors de Temps de Flors. 

A l'acte també hi han assistit l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Geis; la presidenta de l'Associació Amics de les Flors de Girona, Montse Galí, i l'artista i vídua de Josep Tarrés, Pia Crozet, entre altres personalitats. L'antropòleg Adrià Roca ha estat l'encarregat de fer-ne la glosa.

Posteriorment, la comitiva ha fet un petit recorregut per diferents espais de Girona, Temps de Flors. L'edició d'enguany, a més d'oferir una espectacular exhibició floral, també ha fet un pas ferm en la lluita contra la sequera. L'organització ha implantat diverses mesures per promoure la conscienciació i la conservació del recurs hídric. 

En aquest sentit, no es regarà durant els dies de l'exposició, sinó només durant el muntatge previ, per preparar les flors i les plantes, amb aigua provinent de la pluja i recollida en dipòsits. 

 

Muntatge del projecte LIFE medCLIFFS a Can Forn

Enguany la Diputació de Girona tornarà a participar activament a «Girona, Temps de Flors» després d'un parèntesi de cinc anys, des d'abans de la pandèmia. Cedeix el pati de Can Forn perquè la Federació de Viveristes de Catalunya hi faci un muntatge en el marc del projecte LIFE medCLIFFS.

Es tracta d'un projecte europeu que té el propòsit de definir i posar en pràctica una estratègia de gestió per a la flora exòtica invasora. Està focalitzant les actuacions en el Parc Natural del Cap de Creus, una de les zones de penya-segats litorals més afectades a Catalunya per aquesta problemàtica. 

La flora exòtica suposa una amenaça sobre la biodiversitat i el paisatge genuí del territori, i també repercuteix negativament en la salut humana i en l'economia. En aquest sentit, el muntatge pretén donar visibilitat a aquestes espècies exòtiques invasores i saber-les diferenciar de les autòctones. 

Aquest projecte, cofinançat pel programa LIFE de la Unió Europea, està encapçalat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a través de l'Institut Botànic de Barcelona i compta amb cinc socis: la Diputació de Girona, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la Federació de Viveristes de Catalunya i l'Associació Flora Catalana.