Notícies

Inaugurada l'exposició itinerant sobre eficiència energètica «GiraEfi» a Celrà

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

Aquesta exposició, que farà un recorregut pels municipis que ho demanin, acosta al públic els objectius d'aquest projecte d'eficiència energètica
Des de l'exposició s'accedeix a un recurs pedagògic sobre autoconsum i estalvi energètic
Es podrà visitar del 7 de juny al 31 d'agost, de dimarts a diumenge, de 9 a 20 h

Aquest matí s'ha inaugurat l'exposició «GiraEfi, millora de l'eficiència energètica dels municipis de la demarcació de Girona» al teatre L'Ateneu de Celrà. L'alcalde, en funcions, de Celrà, David Planas, i la diputada, en funcions, de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan, han presentat el projecte als alumnes de 5è i 6è de primària de l'escola Les Falgueres de Celrà.

El projecte «GiraEfi, millora de l'eficiència energètica dels municipis de la demarcació de Girona», cofinançat pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020, la Diputació de Girona i els ajuntaments participants, té l'objectiu principal de millorar l'eficiència energètica en els municipis de la demarcació i reduir l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle. Això s'ha volgut aconseguir mitjançant tres actuacions diferents:

  • Instal·lació de plaques solars per a l'autoconsum en nou edificis de cinc municipis diferents (Cassà, Celrà, Garrigàs, Palafrugell i Sant Julià del Llor-Bonmatí).
  • Renovació de l'enllumenat públic exterior de quatre municipis (Hostalric, Sant Joan de les Abadesses, Maçanet de Cabrenys i Ger).
  • Instal·lació de trenta equips de telegestió en diferents edificis municipals.

Actualment, a excepció d'aquesta tercera actuació, que encara es troba en curs, totes les actuacions s'han executat amb èxit i proporcionen uns estalvis energètics d'aproximadament un 21 % per als edificis on s'han instal·lat les plaques solars fotovoltaiques, i d'un 71 % per a les instal·lacions d'enllumenat públic.

En el cas del municipi de Celrà, les dues noves instal·lacions de plaques solars per a autoconsum -una al terrat de la fàbrica Pagans i l'altra a la coberta de les piscines municipals- han propiciat un estalvi energètic del 15 % i el 35 %, respectivament.

L'exposició itinerant «GiraEfi», que fa una primera parada al municipi de Celrà, pretén acostar al públic els objectius del projecte, els resultats i el funcionament i els avantatges de la tecnologia que s'ha utilitzat en aquestes tres actuacions.

Els visitants de l'exposició podran accedir a un recurs pedagògic mitjançant el dispositiu mòbil escanejant un codi QR. Gràcies a aquest recurs, elaborat també en el marc del projecte «GiraEfi», podran participar de manera més interactiva en el món de l'autoconsum, l'eficiència energètica i les aplicacions a la llar, i conèixer-lo de primera mà.

Aquesta mostra es podrà visitar al teatre L'Ateneu de Celrà del 7 de juny al 31 d'agost, de dimarts a diumenge, de 9 a 20 h.