GASTRONOMIA

osor

66 A llocs enclotats on el clima influeix molt i on des de temps ancestrals s'ha treballat a la intempèrie, tallant perxes, traginant amunt i avall amb els matxos, patint la humitat i la pluja, notant com la boira de la vigatana s'incrusta fins al moll de l'os, és lògic que l'alimentació contraresti aquests avatars. No és estrany que la cuina d'Osor i de les valls adjacents hagi produït plats amb condiment fort, carns gustoses amb greixos i combinacions de carn de caça, tant de pèl com de ploma, amb productes de la terra, com les castanyes o el d'Osor. Quan Osor era un paradís per al caçador -conill, llebre, perdiu, gaig, tórtora, merlot, esquirol, faisà i, especialment, caça major identificada amb el senglar- la cuina, antropològicament parlant, era d'alt contingut cinegètic. Avui, el senglar és la cacera bàsica. De ploma, poca cosa més que el gaig, la tórtora, el tudó i la merla, abundant però poc preuada. La resta ha desaparegut. El peix d'aigua dolça ha estat explotat més com a caprici esportiu o de distracció que no pas com a aliment. Destaca el barb -gens apreciat- la truita -perca, americana ... - i, fins fa poc, el cranc i l'anguila. Durant molts anys, no era aconsellable menjar peix de la riera d'Osor -no pas el dels afluents, molt bo- ja que patia la baixada de La barreja, beguda típica dels matiners. Un vell celebra el ritual a contrallum. detritus de Sant Hilari i, des d'Osor, la contaminació generada pel poble i els residus de les mines. Les fondes d'Osor han gaudit sempre d'una bona fama, de menjar-s'hi bé i en quantitat. Les mestresses de can Sidru, de l'antiga Fonda Puig i de ca I'Amàlia havien destacat en el camp de la bona cuina i havien donat menjars a generacions d'osorencs, tant en temps bons com en èpoques de mancances. Els traginers, llenyataires i bosquetans solien desdejunar-se de bon matí amb una "barreja" típica: anís, moscatell, conyac, aiguardent... amb la combinació que millor li plagués al bevedor endormiscat. Als hostals hi havia


osor
To see the actual publication please follow the link above