Notícies

L'economia gironina consolida la revifalla durant el 2022 i se situa a nivells d'atur i de creació d'ocupació previs a la pandèmia

Foto : L'economia gironina consolida la revifalla durant el 2022 i se situa a nivells d'atur i de creació d'ocupació previs

La Diputació de Girona acaba de publicar el quart Informe territorial de la demarcació de Girona, elaborat pel servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local

L'estudi comprèn les principals magnituds econòmiques del territori durant l'any passat i s'ha erigit com una eina molt útil per a tots els agents econòmics i socials de la demarcació

L'impacte negatiu i la crisi que va generar la pandèmia de la covid-19 en l'activitat econòmica a tota la demarcació ha quedat enrere. O almenys això és el que es desprèn de les dades del quart Informe territorial de la demarcació, que acaba de fer públic el servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona. 

L'estudi presenta les principals magnituds econòmiques de les comarques gironines, la seva evolució durant l'any 2022 i l'anàlisi comparativa amb l'any anterior, en què ja s'intuïen els brots verds que ara s'han consolidat. Van créixer gairebé tots els grans sectors d'activitat econòmica a la demarcació i l'atur va patir una gran davallada.

El vicepresident primer i diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona, Pau Presas, ha destacat: «És una molt bona notícia que l'economia gironina hagi recuperat l'embranzida i segueixi enfortint-se any rere any. Diu molt del teixit empresarial de la demarcació, dels agents econòmics i de les organitzacions que els donen suport».

El nombre de persones aturades registrades a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) de la demarcació va disminuir en 3.533 persones el 2022 (un -9,9 %) en relació amb l'any anterior. Aquest descens tan significatiu li permet situar-se en els paràmetres del 2008, amb 32.230 aturats i una taxa d'atur registrada del 8,7 % a les comarques gironines. 

A això, s'hi ha d'afegir que el nombre d'empreses va créixer un 1,1 % més que l'any anterior i es va situar en 27.821, segons dades de la Seguretat Social. La particularitat del teixit empresarial gironí és que el 97,4 % d'aquestes empreses són o microempreses (fins a 9 treballadors) o petites empreses (de 10 a 49). Tots els sectors es van veure reforçats, especialment el de la construcció, amb un increment del 2,3 %, i el de serveis, de l'1,1 %, que és el predominant pel gran nombre d'empreses que engloba (21.280). 

Lligat a això, es van generar més llocs de treball en tots els grans sectors d'activitat econòmica a excepció de l'agricultura, que va patir un retrocés del 0,5 %. Els llocs de treball es van incrementar sobretot en la construcció (4,5 %), la indústria (3,6 %) i els serveis (2,1 %). 

Les dades confirmen, doncs, que es va continuar creant ocupació, amb un total de 328.020 afiliats a la demarcació, que van representar un 2,4 % més que durant l'any anterior. Especialment significatiu va ser el creixement del nombre d'afiliacions en la franja d'edat de menors de 30 anys, amb un salt del 5,1 % respecte al 2021. 

L'Informe territorial de la demarcació de Girona, que ja està consolidat com una eina eficaç, rigorosa i molt valuosa per a tots els agents econòmics i socials del territori, també inclou un apartat amb la visió de conjunt de l'evolució econòmica comarcal i l'anàlisi, una per una, de cadascuna de les vuit comarques gironines amb tot detall (Alt Empordà, Baix Empordà, Cerdanya, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, Ripollès i Selva). 

La Diputació de Girona ha impulsat aquest document per dotar el territori d'eines i recursos que han de servir per enfortir i dinamitzar l'economia de la demarcació.