Notícies

Inauguració institucional de la nova biblioteca Mar de Llibres a l'Estartit

Foto : Fotografies: Ajuntament de Torroella

Aquest dissabte s'ha inaugurat oficialment la biblioteca municipal Mar de Llibres a l'Estartit. En l'acte, obert a tota la població, hi han participat el vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació, Jordi Camps; l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí; el president de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de l'Estartit, Genís Dalmau, i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga

Després dels parlaments de les autoritats, s'ha fet una visita a les instal·lacions i hi ha hagut una actuació de Les Veus de l'Estartit.

La biblioteca Mar de Llibres està integrada al Sistema de la Lectura Pública (SLPC), rep el suport del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.

Jordi Camps ha assenyalat en la seva intervenció que: «La biblioteca pública és un dels serveis mínims per als municipis de més de 5.000 habitants. Però cal dir que, més enllà del que marca la Llei del sistema bibliotecari, la Diputació de Girona també està al costat dels municipis petits, els de menys de 3.000 habitants, i els ofereix el mateix ventall de serveis (tècnics i econòmics) des de la concepció de la idea d'una biblioteca fins a la inauguració i durant tota la seva vida. I ho fa junt i en col·laboració amb el Departament de Cultura, del Govern de Catalunya».

«Les aliances entre les administracions local i autonòmica s'ha demostrat, en tots els àmbits, necessària. Però ho és especialment en l'àmbit cultural, perquè les biblioteques són un equipament cultural bàsic, potser el més bàsic i fonamental, i per això mateix, també el més imprescindible», ha assenyalat Jordi Camps.

 

L'edifici

L'edifici, de forma rectangular, se situa al centre del nucli de població de l'Estartit i comparteix ús amb la llar d'infants. Fa cantonada entre el carrer d'Eivissa i el carrer de Guillem de Montgrí. L'edificació consta de planta baixa, planta primera i planta d'instal·lacions. A la planta baixa s'hi troba la llar d'infants (inaugurada l'any 2016), i a la planta primera, la biblioteca, a la qual s'accedeix per una escala o per ascensor des del carrer de Guillem de Montgrí, davant de la sala polivalent.

La distribució de la biblioteca, per àmbits és la següent:

  • Sala polivalent per a xerrades, cursos, presentacions, etc.
  • Recepció i espai infantil.
  • Zona d'estudi i de consulta, ordinadors i espai de diaris i revistes.
  • Zona de serveis, magatzem, oficines, etc.
  • Planta entresolat per a magatzem i dipòsit.

Com a fet singular, cal remarcar que aquesta biblioteca custodiarà el fons històric i les col·leccions del periodista, músic i beatlemaníac Josep Maria Francino. Es tracta d'una col·lecció única, que inclou material sonor, llibres, revistes, diaris, entrades, vídeos i fotografies recopilades per Francino al llarg de molts anys. Aquest fons es troba a disposició de tothom qui vulgui consultar-lo.

La biblioteca Mar de Llibres serà sens dubte el nou espai cultural de referència a l'Estartit i, a la vegada, també un punt d'informació, de formació i de lleure.

La pertinença al Sistema de Lectura Pública de Catalunya permet a les biblioteques disposar d'un seguit d'ajuts i serveis facilitats pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, entre els quals cal destacar:

  • Accés als ajuts per a la compra de nous fons bibliogràfics.
  • Possibilitat d'esdevenir un punt del Servei Nacional de Préstec Interbibliotecari.
  • Possibilitat d'accés per part dels usuaris a la resta de biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i a la biblioteca digital Biblio Digital.
  • Programació d'activitats de foment de la lectura organitzades pel Departament de Cultura.
  • Formació continuada als usuaris.

El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona col·labora amb els ajuntaments mitjançant:

  • Adquisició i catalogació de fons.
  • Participació en el programa SAL (Selecció d'autors locals) per als clubs de lectura del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.
  • Accés al material expositiu i de foment de la lectura del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.
  • Formació continuada del personal de la biblioteca i suport tècnic.
  • Gestió dels ordinadors d'ús públic.