Notícies

Antoni Ros Marbà rep el Premi d'Honor en la primera edició dels Premis Enderrock-440

Foto : Antoni Ros Marbà rep el Premi d'Honor en la primera edició dels Premis Enderrock-440

S'hi lliuren els guardons atorgats per la crítica i el públic, a més del Premi d'Honor, el Premi a la Trajectòria i el Premi al Millor Compositor

Hi participen el diputat de Cultura Jordi Camps i la diputada Maite Tixis 

La primera edició de la gala Enderrock-440 a Girona ha lliurat quinze premis que visibilitzen el jazz, la música clàssica i la música per a públic familiar

Aquest matí s'ha celebrat la primera gala dels Premis Enderrock-440 al Centre Cultural La Mercè de Girona. S'hi han lliurat els guardons atorgats per la crítica i el públic, a més del Premi d'Honor, el Premi a la Trajectòria i el Premi al Millor Compositor. 

L'acte ha estat presentat per les periodistes Alba Noguera i Sara Loscos, i ha comptat amb les actuacions del Quartet Gerhard, Alba Careta i Xavi Torres, Mar Pujol i Maria Jaume.

Els Premis Enderrock-440 volen visibilitzar la música clàssica, el jazz i la música per a públic familiar. Aquesta primera edició ha servit per reunir el sector i, així mateix, donar relleu a la feina que es fa als Països Catalans en aquests àmbits específics de la música.

Han participat en el lliurament Lluc Salellas, alcalde de Girona; Jordi Camps, vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Maite Tixis, diputada de la Diputació de Girona i alcaldessa de Vilablareix; Quim Ayats, segon tinent d'alcaldia i regidor de Cultura a l'Ajuntament de Girona; Lluís Gendrau, director editorial del grup Enderrock; Jofre Riera, gerent de patrocini de DAMM; Antoni Mas, conseller de la Sociedad de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de España (AIE); Mercè Vallverdú, representant de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE); Xavier Cester, director de música de l'Institut Català d'Empreses Culturals (ICEC), i els guardonats.

El Premi a la Trajectòria ha estat per a Horacio Fumero i el Premi al Millor Compositor per a Joan Magrané. El director editorial de Filmin, Jaume Ripoll, ha rebut el Premi Enderrock Estrella, i el grup Gossos ha recollit el Premi Enderrock d'Or.

Els premis per votació popular al millor disc han estat per a La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, Elisenda Julià & Rai Paz i Els Atrapasomnis. Els premiats per votació popular a l'artista revelació han estat Mireia Tarragó en clàssica i Alba Pujals en jazz.

El Quartet Gerhard i Carles Blanch & Marc Clos han estat reconeguts per la crítica en la categoria de música clàssica. Xavi Torres i Alba Careta Group s'han emportat els premis de jazz segons la crítica especialitzada.

El VI Premi Xesco Boix al millor disc per a públic familiar segons la crítica l'ha recollit Dani Miquel. 

Aquesta primera edició de la gala Enderrock-440 a Girona ha donat quinze premis que visibilitzen el jazz, la música clàssica i la música per a públic familiar. Durant l'acte també s'han lliurat dotze reconeixements a la indústria musical per a festivals, segells i mitjans amb trajectòries remarcables.

Els reconeixements a la indústria musical que anualment designa el grup editorial Enderrock han estat per als segells discogràfics Primavera Labels (10è aniversari), Underpool (10è aniversari) i Aloud Music (20è aniversari); al mitjà de comunicació Ràdio Vilablareix (10è aniversari) i al programa Independents (iCat) (15è aniversari), i als festivals Accents (10a edició), Jazzing Sant Andreu (10a edició), Vida (10a edició), Es Claustre de Ciutadella (15a edició), Mas i Mas (20a edició), Jazz de Vic (25a edició) i Reggus (30a edició).

La diputada de la Diputació de Girona i alcaldessa de Vilablareix, Maite Tixis, ha pujat a l'escenari amb el guardonat de Ràdio Vilablareix, Dídac Romagós, i ha agraït el guardó a la ràdio municipal. En la seva intervenció ha remarcat: «La programació de la ràdio, tot i tractar temes locals i del dia a dia, destaca en el sentit de fer molt èmfasi en la cultura catalana i deixar espai per a la reflexió, contràriament al que fan altres mitjans o cadenes que prioritzen temes d'actualitat. I precisament vull destacar, també com a diputada de la Diputació de Girona, que des de la nostra institució treballem amb esforç perquè la cultura i la cultura en la nostra llengua arribin a tots els racons del nostre territori».

El vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha lliurat els darrers guardons. Jordi Camps ha fet notar que «al nostre país tenim molts bons músics, i des de les administracions hem de continuar ajudant-los perquè defensin la nostra cultura i la nostra llengua».

Amb aquesta premissa sobrevolant encara el Centre Cultural La Mercè, Jordi Camps ha lliurat el VI Premi Xesco Boix - Premi Enderrock per votació popular al millor disc per a públic familiar a Els Atrapasomnis per El planeta violeta (U98 Music, 2023); el Premi Enderrock-440 per votació popular al millor disc de jazz a Elisenda Julià i Rai Paz per Love Will Be the Theme Song (Fresh Sound Records, 2023), i el Premi Enderrock-440 per votació popular al millor disc de clàssica a La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya per The Spirit of Christmas (Música Global, 2023). 

D'aquesta manera, la primera gala dels Premis Enderrock-440 de música clàssica, jazz i música per a públic familiar ha arribat a la fi, malgrat que els Premis Enderrock 2024 no acaben aquí. La trobada anual de referència de l'escena musical catalana tindrà una altra cita el 14 de març a l'Auditori de Girona amb la 26a gala dels Premis Enderrock.