Notícies

Presentació del llibre Societat Coral El Progrés, cent vint-i-cinc anys

Foto : Fotografia: Olga Grassot

Maria Puig, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, ha participat en la commemoració de la coral palamosina

Aquest divendres ha tingut lloc la presentació del llibre Societat Coral El Progrés, cent-vint-i-cinc anys al Teatre La Gorga del municipi per commemorar el 125è aniversari de la Coral El Progrés de Palamós. 

La celebració ha consistit també amb la cessió de la Creu de Sant Jordi i dels dos penons de la coral a l'Ajuntament de Palamós, i la signatura d'un conveni de col·laboració. 

Durant l'acte, hi han participat la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig; l'autora de la publicació, Rosa M. Medir; la presidenta de la Societat Coral El Progrés, Maria Roviralta, i l'acalde de Palamós, Lluís Puig. Així mateix, hi ha hagut diferents actuacions de la coral, que ha clos l'acte amb la interpretació de «Costa Brava catalana», a càrrec de Joaquim Piqué.

Maria Puig ha destacat en el seu parlament: «Llibres com el que presentem contribueixen d'alguna manera a documentar la història local. I en aquest cas, a través d'El Progrés, recuperem com a municipi una part de la memòria col·lectiva de Palamós. Alhora contribueixen a posar en valor el cant coral, tan arrelat al nostre territori».

«A la Diputació de Girona tenim ben present el paper de la música en la formació de les persones. La música i el cant coral són formes de cultura iamb les quals molts de nosaltres estem compromesos i que formen part del teixit associatiu del municipi, amb la implicació de la societat», ha afegit la diputada Maria Puig.

Per finalitzar, adreçant-se als membres de la coral, ha assenyalat: «Un dels objectius principals de la Diputació de Girona, en la seva tasca de promoció cultural, és ajudar els municipis a apropar a la ciutadania aquests espais de cultura de primer nivell. Per aquest motiu, des de la Diputació de Girona ens sentim molt satisfets del nostre suport a la vostra entitat coral i del nostre treball conjunt amb l'Ajuntament de Palamós».

Història de la Coral El Progrés
La Coral El Progrés de Palamós és l'entitat cultural degana de Palamós i una de les corals més antigues de Catalunya. Va ser fundada l'any 1896 a redós del Centre Republicà Federal i es va emmarcar clarament en el moviment coral català dels cors de Clavé. Sempre ha estat dirigida per diferents músics vinculats a la història de Palamós: Josep Casanovas (el Paixero), Ramon Casas, Santiago Bañeras i Goday, Agustí Salvadó, Martí Camós, Amadeu Cuadrado i Lourdes Valls. Convé destacar que Amadeu Cuadrado és el director honorífic d'aquesta entitat. La Coral El Progrés és la coral de Palamós i la seva història va intrínsecament lligada a la història del municipi.

La primera actuació data del 25 de desembre de 1896, en què els cantaires de la coral, dirigits pel mestre Josep Casanovas, van actuar en benefici dels soldats ferits en la Guerra de Cuba. L'any 1898 la coral es va independitzar del Centre Republicà Federal i més tard va ser acollida sota la protecció del Centre Econòmic, que li va destinar un espai a La Gorga. Fins aquell any el mecenes de la coral va ser Norbert Espinet, de qui es conserva un dels tresors més importants del passat del municipi: el penó centenari que va regalar a l'entitat amb motiu de la seva creació. 

Tal com expliquen els membres de la coral, l'activitat del grup ha passat per diferents etapes:

  1.  En la primera etapa, l'empenta inicial es va anar esvaint al llarg dels anys, i a partir de la Primera Guerra Mundial es va parar tota activitat.
  2.  L'any 1932 un grup d'amics que cantaven caramelles van protagonitzar, sota la direcció del mestre Casas, el primer ressorgiment de la coral, però la Guerra Civil va tornar a fer desaparèixer tota activitat.
  3.  L'any 1944, amb Santiago Bañeras i Goday al capdavant, s'iniciava la segona reconstitució, fins a mitjans dels anys cinquanta.
  4.  L'any 1957, Ramon Casas tornava a entrar-hi com a director i intentava incorporar-hi veus femenines, però l'intent no va sortir bé i la coral va deixar de cantar l'any 1957.
  5.  Finalment, es va produir el quart i definitiu intent. Per segona vegada Santiago Bañeras tornava a dirigir la coral. Les actuacions van començar l'any 1980, però el polifacètic fill predilecte de la vila de Palamós va caure malalt (va morir l'any 1985). Aviat s'hi incorporarien Martí Camós i Agustí Salvador com a directors. Seguidament, Amadeu Cuadrado i Lourdes Valls. Posteriorment, van assumir-ne la direcció Kevin Hepworth i Guillem Batllori. Actualment, Clàudia Soler n'és la directora.

La Coral El Progrés té un repertori molt variat, en el qual es poden trobar des de cançons populars catalanes i d'altres països (sardanes, havaneres, cors d'òpera, etcètera) fins a cançons més actuals (des dels Beatles fins a Sting).

L'entitat és membre de la Federació Catalana d'Entitats Corals i fa intercanvis amb altres cors de l'estranger i d'arreu de l'Estat espanyol: Rheda-Wiedenbrück (Westfàlia, Alemanya), Ceret (França), Lucca (Toscana, Itàlia), Ligúria (Itàlia), Alguer (Itàlia), Sant Sebastià (País Basc), Baiona (França), Lisboa (Portugal), etc.