Notícies

Gran exposició de H.R. Giger, artista convidat a la programació de la temporada 2024, de la Casa de Cultura Les Bernardes

Foto : Gran exposició de H.R. Giger, artista convidat a la programació de la temporada 2024, de la Casa de Cultura Les Berna

La Casa de Cultura Les Bernardes (espai de cultura contemporània) de la Diputació de Girona ha presentat la temporada expositiva «Fantasia o Realitat?» per al 2024

En aquest nou cicle d'exposicions, Les Bernardes exposarà, per primera vegada a Catalunya, l'obra retrospectiva de H.R. Giger, artista gràfic i escultor suís, reconegudíssim en el món del cinema i autor de la sèrie fílmica Alien

Artur Aguilar, Vicens Vacca, Víctor Pérez Porro, David Serra i Núria Gibrat, a la programació de la temporada 2024 de la Casa de Cultura Les Bernardes

Les exposicions del segon trimestre estaran dedicades a artistes africans
 

Aquest dimarts al matí ha tingut lloc la presentació de la temporada expositiva 2024 de la Casa de Cultura Les Bernardes de la Diputació de Girona. El cicle d'exposicions d'aquest espai de cultura contemporània porta per títol «Fantasia o Realitat?». 

A la presentació hi ha participat Jordi Camps, vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, i Robert Fàbregas, coordinador de la Casa de Cultura Les Bernardes. També hi han assistit alguns dels artistes que exposaran a la Casa de Cultura Les Bernardes.

Els cicles expositius d'aquesta temporada són tres: Passió Geomètrica, La Pell de les Ànimes i L'Atracció de l'Abisme. 

Les exposicions del primer trimestre de l'any estan focalitzades en artistes locals; el segon trimestre exposen artistes africans; i l'any acabarà amb les obres de Hans Rudolf Giger, artista gràfic i escultor suís, reconegudíssim en el món del cinema i més específicament per la sèrie fílmica Alien. Aquesta exposició itinerant arriba a les comarques gironines amb peces de les diverses etapes creatives de l'artista: dibuixos, escultures, pintures, obra gràfica i material audiovisual procedent del Museu H. R. Giger de Suïssa. Al setembre es podran veure setanta d'aquestes obres sobre el món fantàstic de l'artista, entre les qual l'escultura de gran format Alien, en una mostra en col·laboració amb el Museum HRGiger de Suïssa i el Centre d'Art Contemporani de Perpinyà.

També s'han presentat les exposicions virtuals, que es poden veure només al web de la institució, nascudes durant la pandèmia de la covid i que s'han mantingut pel seu interès. En destaquen, entre d'altres, la publicació Correspondència, de Joan Rabascall.

Jordi Camps, vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, ha dit en la presentació de la nova programació: «Com bé sabeu, la Casa de Cultura Les Bernardes (espai de cultura contemporània) ha estat amatent _i ho continua estant_ als canvis que es produeixen al nostre entorn intentant presentar exposicions que van més enllà del simple gaudi estètic, cercant missatges i discursos de caràcter més crític i reflexiu. Amb una visió arriscada en propostes alternatives. Sempre sense perdre la identitat i la idiosincràsia que s'ha anat creant al llarg del temps degut a la ubicació i a l'entorn social que ens envolta».

El coordinador de La Casa de Cultura Les Bernardes, Robert Fàbregas, ha assenyalat que «els objectius per als cicles expositius del 2024 posen l'èmfasi en la reflexió, la inclusió i el pensament crític, sense obviar les emocions, els sentiments i el concepte de bellesa que pot produir l'art i, per tant, les diferents expressions culturals en general».

Des d'aquest primer d'any, la Diputació de Girona s'ocupa directament de la gestió d'aquest equipament cultural, que ha consolidat amb el temps una programació d'exposicions d'alt nivell, en què els protagonistes són la comunitat artística més coneguda del moment. Aquest 2024, doncs, serà un any de canvis per al centre, que permetran continuar una tasca que ha estat duta amb encert durant els quaranta anys de vida com a Casa de Cultura, per tal d'impulsar-la i afavorir-la, tot explorant noves vies per arribar al públic més jove, com és un canal de twicht i de ràdio en línia per interactuar amb els artistes i les exposicions. 

També es portaran a terme les darreres obres _que han de finalitzar aquest mateix any_ per redistribuir i millorar la funcionalitat de l'edifici, el qual permetrà donar la continuïtat a l'equipament tal com vol la Diputació de Girona, per tal de fer de la Casa de Cultura Les Bernardes, un centre clau i essencial per a les comarques gironines. 

Exposicions
PASSIÓ GEOMÈTRICA  Del 2 de febrer al 27 d'abril de 2024. Inauguració   2 de febrer de 2024, a les 20 h
Sala Berta Casas, Sala Photo i Sala 29 m2: Artur Aguilar. Una geometria lírica.
Sala L'Església: Vicens Vacca. Vol-Salt.
Sala Sant Jordi: Víctor Pérez Porro. L'habitació Colidoscòpica.
Sala La Lateral: David Serra. L'aventura de la geometria quàntica.
Sala La Talaia: Núria Gibrat. Del dibuix a l'abstracte

LA PELL DE LES ÀNIMES  Del 10 de maig al 27 de juliol de 2024. Inauguració   10 de maig a les 20 h. *Exposició i inauguració a Sala Lateral de l'Agrupació Fotogràfica Salt, Lliga social 2022-2023, del 12 al 27 de juliol de 2024.
Sala Berta Casas: Gossette Lubondo. Viatge imaginari II.
Sala Photo i Sala 29 m2: Fethi Sahraoui. El culte de les ànimes. 
Sala L'Església: Eddy Kelele. Parets invisibles: africans a Salt.
Sala Sant Jordi i La Lateral: Mauro Annunziato. Al llindar del caos.
*Sala La Lateral: Associació Fotogràfica Salt. Lliga Social. 
Sala La Talaia: Albert Collado, Narcís Ros, Albert Romaní i Cristina Luque. Dòlmens de l'Empordà

L'ATRACCIÓ DE L'ABISME   Del 13 de setembre al 21 de desembre de 2024. Inauguració 13 de setembre a les 20 h
Totes les sales: H. R. Giger. Una crida a la foscor. Cinema, art i disseny.
Sala La Talaia: Roger Vilà. Quimera
 

Documentació