Notícies

Lloret de Mar clausura l'any de la Capital de la Cultura Catalana 2023 amb un espectacle de dansa tradicional 

Foto : Fotografies: Ajuntament de Lloret de Mar

La diputada de la Diputació de Girona Natàlia Figueras ha participat en l'acte final i en el traspàs de la capitalitat a l'Ajuntament de Sabadell

Aquest dissabte ha tingut lloc la clausura de Lloret, Capital de la Cultura Catalana 2023 i la cerimònia de traspàs a l'Ajuntament de Sabadell amb un espectacle de dansa tradicional catalana al Teatre de Lloret.

En l'acte hi han participat la diputada de la Diputació de Girona Natàlia Figueras; l'alcalde de Lloret de Mar i diputat, Adrià Lamelas; la regidora de Cultura de Lloret de Mar, Isabel Bernal; la comissària de la Capital, Amaranta Gibert, i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

L'acte ha anat a càrrec de la Cobla La Flama de Farners, amb la participació de l'Esbart Joaquim Ruyra i la cantant Névoa. També durant l'acte s'ha estrenat en versió sardana la composició musical La pubilla de Lloret, que ha estat l'himne de la capitalitat lloretenca. 

L'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes ha ofert l'espectacle Ballçons, del mestre i coreògraf del grup, Xavier Bagà, i música arranjada pel compositor blanenc Jordi Molina, i tot plegat s'ha tancat amb una mostra del ball tradicional de Lloret, com és el Ball de Plaça. Per a això s'ha comptat amb la participació i la implicació de l'Obreria de Santa Cristina.

A l'acte s'ha convidat totes les entitats que han participat durant l'any 2023 en les activitats programades. La diputada de la Diputació de Girona Natàlia Figueras ha destacat que «la implicació de totes les entitats culturals però també de les institucions ha fet possible aquesta celebració. Ha estat una gran oportunitat ben aprofitada per la cultura, que ha demostrat la vitalitat del teixit associatiu de Lloret i la creació lloretenca i de retruc catalana». I ha afegit: «La capitalitat ha ressaltat una població culturalment activa i us ha esperonat a dotar de contingut tots els projectes culturals per fer arribar la cultura a tots els racons de Lloret. La cultura com a bé essencial ha d'arribar a tothom, ningú en pot quedar al marge. Des de la Diputació de Girona reivindiquem la cultura en totes les seves manifestacions, com a dret universal que garanteixi una societat basada en el principi d'igualtat i la igualtat d'oportunitats». 

Per la seva banda, l'alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, ha dit que «Lloret tanca satisfet la capitalitat per l'elevada complicitat de les entitats que hi han pres part, la professionalitat dels actes i activitats que s'han portat a terme i l'alt nivell de les propostes artístiques que s'hi han vist».

La regidora de Cultura de Lloret, Isabel Bernal, ha destacat que l'any de la Capital de la Cultura a Lloret ha servit per entendre-la «com a eina de transformació social i per posar les bases d'una política cultural centrada en les persones i amb l'objectiu que arribi a tots els racons de la població».

Tot i la clausura d'aquest dissabte a Lloret, encara quedaran dos actes més. D'una banda, el divendres 29 de desembre s'ha programat l'espectacle Orpheus, de la companyia catalana Insectotròpics. Orpheus és una peça que flueix des de la fabulació mitològica fins a la crònica contemporània. «Un muntatge multidisciplinari, que ens servirà també per acomiadar la Capital de la Cultura Catalana 2023, ja que ens interpel·la en la importància de saber dir adeu», en paraules de la comissària de la Capital, Amaranta Gibert.

Finalment, s'acomiadarà l'any i la capitalitat el 31 de desembre, amb la presència pels carrers més cèntrics de Lloret de l'Home dels Nassos, un personatge que té tants nassos com dies té l'any. Dos actors de la vila, Nanu Ferrari i Paco Moreno, es passejaran pels principals carrers de la població recuperant aquesta tradició.

Capital de la Cultura Catalana
Sabadell prendrà el relleu a Lloret de Mar com a Capital de la Cultura Catalana, títol del qual gaudirà durant tot l'any que ve. El traspàs s'ha escenificat aquest dissabte, al Teatre de Lloret, en el transcurs de la cerimònia de clausura de la capitalitat a la ciutat selvatana.
La cerimònia de traspàs ha comptat amb la presència del tinent d'alcalde de l'Àrea de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat, Lluís Matas; el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, i la regidora de Turisme, Katia Botta, de l'Ajuntament de Sabadell.

La història
L'Organització Capital de la Cultura Catalana, entitat independent de la societat civil creada el 1998, és qui ha implantat i desenvolupat la capitalitat de la cultura catalana en tot el domini lingüístic i cultural català. Lloret de Mar, que ha agafat el relleu d'Igualada (2022), és el quart municipi de les comarques gironines que acull aquest esdeveniment després de Banyoles (2004), Figueres (2009) i Ripoll (2013).