Notícies

Alumnes de primer de batxillerat artístic de l'Institut Santiago Sobrequés dissenyen la novena edició de Nadal al Museu

Foto : Fotos: Eddy Kelele

Nadal al Museu té lloc del 6 de desembre al 7 de gener als museus de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona
Els alumnes han ideat i creat el cartell de la campanya i han dissenyat un llibre-joc personalitzat per cada un dels 26 museus de la Xarxa

Aquest dimarts ha tingut lloc a l'Institut Santiago Sobrequés la presentació de la campanya Nadal al Museu 2023, de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona, que té lloc del 6 de desembre al 7 de gener. A l'acte hi han assistit Jordi Camps, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura; Anna M. Garrido Ferrer, cap de la secció de Coordinació Museística del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Direcció General del Patrimoni Cultural, de la Generalitat de Catalunya; i també alumnes i professorat dels tres cursos de primer de batxillerat artístic de l'INS Santiago Sobrequés de Girona.

Enguany, i repetint l'èxit de l'edició anterior, la campanya conjunta de Nadal al Museu s'ha fet a manera de projecte educatiu i de cocreació amb els alumnes de batxillerat artístic de l'INS Santiago Sobrequés. Tant el disseny com la conceptualització i l'execució han estat fruit d'un procés de treball que es va iniciar el 5 de setembre i que ha finalitzat amb l'inici de la campanya, el 6 de desembre.

Els alumnes han ideat i creat el cartell de la campanya (el cartell guanyador, seleccionat pels professors i els alumnes, és obra de Laia Cicres i Natalia Armijo), també han ideat i dissenyat un llibre-joc personalitzat per a cada un dels 26 museus de la Xarxa i, finalment, han dissenyat un obsequi per als infants participants (26 models diferents d'adhesius). Així doncs, els materials de la campanya conjunta adreçats als infants que visitin les col·leccions permanents dels museus de les comarques de Girona amb la seva família han estat ideats i elaborats pels mateixos alumnes.

A més de la proposta lliure de visita a la col·lecció permanent dels museus amb el llibre-joc de la campanya, com ja és tradició als museus del territori, els infants que els visitin podran gaudir de diferents tallers i activitats educatives. Els 26 museus que conformen la Xarxa ofereixen una àmplia oferta d'activitats familiars programades amb motiu de les vacances de Nadal: tallers infantils, casals de Nadal, pessebres, jocs d'escapada (scape rooms), recerca de caganers amagats, audicions de música, elaboració de fanalets de Reis, postals de Nadal o recitals de contes de Nadal, entre d'altres. D'aquesta manera, es pretén que els museus entrin dins l'imaginari familiar com un espai obert, lúdic, amable i acollidor, per descobrir durant el període nadalenc el patrimoni i les tradicions locals.

Tota la programació d'activitats de Nadal dels 26 museus de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona es pot consultar al web https://www.nadalalmuseu.com, on també hi ha disponible informació de tallers en línia vinculats al patrimoni  dels museus destinats al públic infantil i jove. Per exemple, els tallers de baldufes de papiroflèxia, de salaó d'anxova, de monjo copista, de fang, de titella, d'art en primera persona o «Alice Guy, la primera directora de cinema», entre d'altres. L'esdeveniment també serà present a les xarxes socials amb l'etiqueta #NadalalMuseu.

Els alumnes participants han valorat molt positivament el fet d'haver col·laborat en aquest projecte, alhora que han agraït la formació en eines digitals de disseny i en comunicació cultural i museologia. 

El diputat de Cultura, Jordi Camps, ha destacat en la seva intervenció que: «Des de la Diputació de Girona celebrem que aquesta iniciativa, Nadal al Museu, i el treball conjunt amb els alumnes de batxillerat artístic hagi donat fruit en la campanya de difusió de les activitats als museus, i que d'aquesta manera s'hagi visibilitzat el treball dels alumnes. Es tracta d'un projecte produït al territori que ajuda a difondre el patrimoni cultural gironí». Camps ha afegit: «La demarcació de Girona disposa d'un patrimoni cultural ric i divers que cal salvaguardar i donar a conèixer entre els ciutadans amb la finalitat d'assegurar-ne la pervivència entre les generacions futures».

Els 26 museus integrants de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona tenen temàtiques variades, com la història, el cinema, el joc, l'artesania, l'arqueologia, l'etnologia, el medi natural, el mar, la tecnologia, l'art, etc,. i estan distribuïts per tot el territori gironí: Museu Etnològic del Montseny. La Gabella (Arbúcies); Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles; Museu Darder. Espai d'Interpretació de l'Estany (Banyoles); Terracotta. Museu de Ceràmica (la Bisbal d'Empordà); Museu Municipal Josep Aragay (Breda); Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries; Museu d'Arqueologia de Catalunya -Empúries; Museu de l'Anxova i de la Sal (l'Escala); Museu del Joguet de Catalunya (Figueres); Museu de l'Empordà (Figueres); Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona; Museu d'Art de Girona; Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol (Girona); Museu d'Història de Girona; Museu d'Història dels Jueus (Girona);Tresor de la Catedral de Girona; Museu Municipal de Llívia; Museu del Mar de Lloret de Mar; Museu de la Garrotxa (Olot); Museu dels Sants d'Olot; Museu del Suro de Palafrugell; Museu de la Pesca de Palamós; Museu Etnogràfic de Ripoll; Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols ;Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí), i Museu d'Arqueologia de Catalunya - Ullastret. 

La Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona forma part de les xarxes territorials de museus de la Generalitat de Catalunya, les quals són l'instrument bàsic per canalitzar concertadament les polítiques de suport als museus del país i dur a terme projectes i accions de forma mancomunada. La Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona funciona des del 2014 i va ser formalment constituïda el 27 de novembre de 2015 per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i els titulars dels 26 museus registrats que actualment formen la Xarxa.