Notícies

Lliurats els XXXI Premis Gla d'Or, de l'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya 

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

Les diputades Mònica Alcalà i Vanessa Peiró participen a la gala de lliurament

La Barcelona Wine Week, la periodista Ruth Troyano i el pelador de suro Eloi Madrià, son el guardonats d'aquest any

Durant la gala s'ha fet públic un nou estudi que indica que el valor econòmic del sector surer català és de 884 MEUR

La Barcelona Wine Week, la periodista Ruth Troyano i el pelador de suro Eloi Madrià han rebut aquest divendres al vespre el premi Gla d'Or, el major reconeixement que entrega anualment l'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) a personalitats, entitats o iniciatives que projecten el sector surer i els valors que hi són inherents tant en l'àmbit nacional com internacional.

Els XXXI Premis Gla d'Or s'han entregat a l'Hotel Mas de Torrent (Baix Empordà) en un esdeveniment de gala que ha reunit els principals exponents del sector surer, forestal o de l'empresa per reivindicar el suro català com a producte natural de proximitat i qualitat i les seves implicacions sostenibles, socials o econòmiques.

En l'acte hi ha participat Mònica Alcalà, diputada de la Diputació de Girona i representant de la mateixa corporació a l'Associació de la Xarxa Europea de Territoris Surers (Retecork); Vanessa Peiró, diputada de Girona Excel·lent de la Diputació de Girona; Anna Sanitjas, directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi Ambient de la Generalitat  de Catalunya; Joan Josep Puig, president d'AECORK, així com els premiat d'aquesta edició.

La diputada Mònica Alcalà ha destacat en la seva intervenció que: «Les institucions hem de tenir un paper actiu perquè iniciatives com aquestes es consolidin en el territori. Per aquest motiu, hem apostat decididament (i ho seguirem fent) per esdeveniments que, com aquest, contribueixen a la conservació del patrimoni natural i ambiental que ajuda a preservar la industria, com són els ecosistemes de la sureda, els serveis ambientals que aporten i la biodiversitat que hi habita. Donem l'enhorabona als premiats amb el guardó Gla d'Or d'enguany, tot esperant que siguin uns bons ambaixadors del suro arreu del món».

Segons Joan Josep Puig, president d'AECORK, «tenim un producte de primer ordre que ens és propi i que cal valorar, no només per les seves funcions enològiques inigualables, sinó també perquè té uns beneficis sostenibles genuïns que tenen impacte positiu en múltiples sectors. Els premiats amb el guardó Gla d'Or són conscients de totes aquestes derivades i ens ajuden a divulgar les bondats del suro arreu».

L'entrega dels Gla d'Or 2023 s'ha fet gràcies a la col·laboració de la Diputació de Girona i el segell de qualitat alimentària Girona Excel·lent, l'Ajuntament de Palafrugell, Vidal Vidal Roig, Còmput, ERSM Insurance Brokers, Transports Ayach, Control Plaga, Neteges Eko i Juvé & Camps.


Els guardonats

  • Barcelona Wine Week. Punt de trobada estratègic del sector vitivinícola nacional de qualitat. La darrera edició va reunir més de 800 cellers. Es guardona la seva contribució a dinamitzar el sector vitivinícola i la seva marcada aposta per la sostenibilitat, amb una especial atenció al suro i al reciclatge de taps per assolir el llindar de residus zero.
  • Ruth Troyano. Sommelier i periodista especialitzada en el sector del vi. Col·labora amb mitjans de comunicació com Ràdio 4, Va de Vi, Cupatges, Gastrotalkers o el Diari de Tarragona. Ha rebut el Premi de Millor Prescriptora de Vi 2023 a la Gala Nacional de l'Enoturisme i la Gastronomia de Catalunya. Se la guardona amb el Gla d'Or pel seu talent literari, el seu compromís amb el sector vitivinícola i la seva sensibilitat envers el suro. 
  • Eloi Madrià. Pelador de suro cassanenc i divulgador del sector surer. Rep el guardó per haver dedicat la seva vida professional a comunicar arreu l'art de la lleva del suro i la importància del sector surer, tasca que segueix exercint tot i la seva recent jubilació. És col·laborador de la revista Gavarres, de la Fira del Tap i el Suro de Cassà de la Selva o de les matinals sureres «De l'arbre al tap i del tap a la taula». 

Valor econòmic del sector surer català 

Segons l'estudi Valor socioeconòmic i valor ambiental de la indústria surera catalana, que ha redactat aquest octubre l'ESCI-UPF School of Internacional Business, el resultat del qual s'ha avançat en primícia a la cerimònia dels Gla d'Or, la quantificació econòmica total del sector surer català és d'uns 884 milions d'euros. 

Aquest estudi, encarregat per la Fundació Institut Català del Suro, analitza i calcula en termes monetaris tot el valor generat pel sector surer català per a la societat. D'una banda, s'ha estudiat el valor econòmic de l'activitat de les empreses sureres catalanes per mitjà de la metodologia oficial del Valor Social Integrat, que s'estima a partir de dades secundàries i d'informació recollida de les empreses catalanes, que ha donat com a resultat un valor socioeconòmic de 215 milions d'euros. De l'altra, s'ha analitzat el valor ambiental del sector surer d'origen forestal des d'una perspectiva dels serveis ecosistèmics que es generen a nivell local, regional i global. El resultats obtinguts xifren el valor ambiental en una quantitat de fins a 669 milions euros. 

L'estudi posa de manifest el valor compartit del sector surer català, que va més enllà de la mateixa activitat de la indústria i que té la particularitat de ser gairebé quatre vegades més elevat que l'activitat de les empreses.

 

AECORK i els Premis Gla d'Or

L'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya és una entitat que aglutina les principals empreses fabricants i/o comercialitzadores de productes de suro que exporten als principals mercats vitivinícoles mundials.

El premi Gla d'Or, una joia de solapa que simbolitza una gla, es va crear el 1990 per reconèixer la tasca que duen a terme institucions, organismes i personalitats en favor del suro i indissociablement del vi i del patrimoni gastronòmic en el nostre país. Al llarg dels anys, l'han rebut desenes de figures i institucions, com ara Álvaro Palacios, el Comitè de la Champagne, la Federación Española del Vino, els germans Roca o Nandu Jubany. 

L'entrega dels premis esdevé una oportunitat per apropar els prescriptors d'àmbit mundial a la causa del suro i convertir-los en ambaixadors del material, tot dotant-los d'arguments tècnics i mostrant-los directament la tecnologia i la innovació aplicada al sector. La seva aliança amb el suro és un altaveu per reivindicar que el tap de suro és l'únic producte cent per cent natural, reutilitzable i reciclable, amb el qual es pot tapar una ampolla. A més a més, el suro és l'únic material que contribueix a l'òptima maduració del vi en ampolla i que ajuda, alhora, a reduir la petjada de carboni de l'envàs.