Notícies

Presentació de la programació de la temporada 2023-2024 del Bòlit, Centre d'Art Contemporani

Foto : Presentació de la programació de la temporada 2023-2024 del Bòlit, Centre d'Art Contemporani

El vicepresident quart i diputat de Cultura, Jordi Camps, participa en la presentació de les exposicions i activitats

Es mantenen com a eixos estructurals les nocions de «diàleg» i «ecosistema»

Aquest dimecres s'ha inaugurat la programació de tardor-hivern del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Hi han participat el vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats; la directora del Bòlit, Centre d'Art Contemporani, Íngrid Guardiola, i l'artista Pep Admetlla.

La nova temporada del Bòlit mantindrà com a eixos estructurals les nocions de «diàleg» i «ecosistema», idees que es treballaran a partir de quatre grans espais discursius: pensament tàctic i esfera pública; materialismes; territori i zonificació, i desplaçaments i memòria.

La programació s'iniciarà aquest octubre tractant la relació entre el cervell, les imatges i el control, amb «L'ombra sota la parpella. Anatomia del cos excèntric», de Pep Admetlla, i la recerca de la idea de migració i trajectòria, amb «The Bluebird Call», de Mal Pelo. En els propers mesos s'abordaran els temes de la institució i les convencions amb «L'idiota», de Martín Peran; la sostenibilitat, els ecosistemes i l'ètica climàtica, amb la mostra col·lectiva «Apories sobre l'aire»; la memòria democràtica a través de les fosses comunes, amb «Vint-i dos forats per fer un rèquiem»; la relació entre el turisme i el franquisme, amb «Vacances amb Franco», i la Girona de finals dels vuitanta i principis dels noranta, amb «Infralocus. Les gironines del 1985-1995». La programació també inclourà l'exposició resultant del projecte educatiu «Bòlit Mentor».

El vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha assenyalat en la presentació que a la Diputació de Girona: «Apostem pels projectes transversals, comunitaris i educatius per tal de fer arribar la cultura arreu. I el Bòlit treballa amb els recursos educatius, amb les visites guiades adaptades i amb el projecte d'art a les diferents entitats del territori».

Camps també ha afegit: «La programació del Bòlit, Centre d'Art Contemporani, cada any es converteix en un referent al país. Un punt de trobada d'art contemporani a Girona que té la capacitat de fer-nos redescobrir l'art en la nostra vida quotidiana».

El Bòlit dona visibilitat a les arts visuals i als artistes, tant locals com dels àmbits català i internacional, mitjançant la difusió de les arts visuals per mitjà d'un programa d'exposicions que aborda temes d'interès general i específic del món contemporani, que sempre va acompanyat d'un programa públic, que divulga, educa, dota d'eines, de judici crític i d'exercicis de memòria col·lectiva.

Cada exposició del Bòlit vertebra una constel·lació d'activitats, pròpies o en col·laboració, com conferències, seminaris o diàlegs, que permeten entendre'n millor els continguts (Bòlit Pensament) o activitats familiars que ajuden a entendre millor el món en el qual vivim (Miticultor). A més, es despleguen altres activitats de mediació, com ara recursos educatius per a escoles o visites adaptades per a persones amb diversitat funcional i tallers, per poder entendre els conceptes des de la pràctica.

 

Programes educatius i comunitaris

El Bòlit ha inclòs des dels seus inicis una variada oferta de programes educatius i comunitaris, destinats a infants i adolescents, famílies, professionals de l'art i públic en general. 

Paral·lelament, el projecte de residències d'artistes es manté com un espai de recerca, investigació i creació, que obre la possibilitat d'intercanvi de projectes amb altres centres nacionals, de l'Estat i internacionals que disposin de residències. 

Per altra banda, el Bòlit té un projecte d'arxiu i documentació, vinculat tant a les activitats i programacions del centre com a propostes, projectes i artistes del territori.