Notícies

Miquel Noguer entrega el premi al guanyador del II Concurs Mundial de Xuixos

Foto : Foto: P. Duran

El president de la Diputació de Girona l'ha lliurat conjuntament amb l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en un acte que ha tingut lloc aquest dilluns al Centre Cultural La Mercè

L'artesà Jaume Junyent, de la fleca Pa Artesà del Vallès, de Santa Perpètua de Mogoda, s'ha imposat enguany a 34 establiments més
 

El Centre Cultural La Mercè ha estat l'escenari aquest dilluns a la tarda de l'acte de lliurament del premi al guanyador de la segona edició del Concurs Mundial de Xuixos, que enguany ha recaigut en la fleca Pa Artesà del Vallès, de Santa Perpètua de Mogoda. El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, juntament amb l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha entregat el guardó a l'artesà Jaume Junyent. 

En la segona edició del certamen, hi han participat 35 establiments. Pa Artesà del Vallès agafa el testimoni com a guanyador del millor xuixo del món a Can Padrés, de Banyoles. Es tracta d'una fleca amb més de quaranta anys d'experiència, que va seduir el jurat, format per companys del Gremi de Pastissers, periodistes, professors de l'Escola de Pastisseria i el Gremi de Flequers Artesans de les comarques gironines. A més dels 1.500 euros de premi, també s'ha emportat 300 quilos de farina, gràcies a la Farinera Coromina de Banyoles.

En la seva intervenció, Miquel Noguer ha destacat la importància de potenciar productes autòctons, com és el cas del xuixo: «Estem parlant d'un producte genuí de Girona, que estava adormit, i arran de la creació d'aquest concurs, coincidint amb l'Any del Xuixo, l'hem recuperat. I és feina nostra, de la Diputació i de les administracions, vetllar per promocionar i fomentar els béns patrimonials propis. En aquest cas, gastronòmics». El president de la Diputació de Girona ha recordat, en aquest sentit, que la demarcació és una «potència gastronòmica reconeguda en l'àmbit internacional, per la rica varietat i qualitat dels seus productes i la seva creativitat». 

Per tancar aquesta part de l'acte, el president del jurat, Julià Castelló, ha volgut fer un homenatge a Jordi Roca, reboster d'El Celler de Can Roca, lliurant-li el Xuixo d'Or en agraïment per tot el que ha fet pel xuixo i els dolços gironins. Just després, el mateix Jordi Roca i Anna Payet han realitzat, també al Centre Cultural La Mercè, la presentació mundial de Casa Cacao, l'hotel i obrador de xocolata que gestionen a la plaça de Catalunya. 

Tot plegat ha servit per clausurar l'Àgora Dolça, una fira que ha tingut lloc per primer cop aquest cap de setmana a Girona, amb la col·laboració de la Diputació de Girona. Neix amb l'objectiu d'esdevenir un referent en el sector de la brioxeria, la confiteria i la xocolata del territori.