Notícies

El president de la Diputació de Girona participa en un vídeo commemoratiu del Dia d'Europa

Foto : El president de la Diputació de Girona participa en un vídeo commemoratiu del Dia d'Europa

Avui, 9 de maig, és el Dia d'Europa. I, malgrat l'excepcionalitat del moment, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Girona i la Comissió Europea commemoren aquesta jornada. Ho fan amb un format diferent de l'utilitzat els últims anys: no amb un acte institucional, sinó amb un vídeo en què el president de la Diputació, Miquel Noguer, comparteix protagonisme amb el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Pere Vila; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas.

Aquest any, l'efemèride és rodona: avui fa just setanta anys que l'aleshores ministre d'Afers Exteriors francès, Robert Schuman, va plantar la llavor del que avui dia és la Unió Europea en incorporar per primera vegada en un discurs la idea d'aquest gran projecte polític.

«La Unió Europea és plena de llums, però també té ombres. És un punt de confluència d'interessos comuns, si bé també és l'escenari de divergències entre estats i nacions. Ho exemplifica la diversitat de respostes d'uns i altres davant la crisi sanitària generada per la COVID-19, o bé davant del fenomen migratori. I també ho evidencia el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol, del qual la Unió Europea s'ha desmarcat força més del que molts hauríem volgut», destaca Miquel Noguer en el seu parlament.

El president de la Diputació també afirma en el vídeo: «El confinament i els mitjans digitals han desdibuixat els esculls geogràfics en un món i una Europa cada vegada més globals. Prenem nota d'allò positiu que ens ha deixat aquesta crisi: reflexionem-hi i servim-nos de les noves tecnologies per continuar millorant. L'economia circular, la sostenibilitat mediambiental i el consum de proximitat són tres eixos que hem d'incloure amb més contundència a les agendes de la Diputació de Girona i de cadascun dels 221 municipis de les nostres comarques».