Aquest dijous, 16 d'abril, s'han lliurat al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que els distribuirà als hospitals, centres d'atenció primària, centres de persones amb discapacitat i geriàtrics de la demarcació de Girona. Es tracta de tests ràpids de detecció d'anticossos, que han estat validats pel mateix Departament de Salut.
La Diputació de Girona, a través de Dipsalut, l'Organisme de Salut Pública, ha gestionat la compra de 12.000 unitats de tests de detecció ràpida del coronavirus SARS-CoV-2. Concretament, es tracta de proves d'anticossos que permeten saber si la persona ha passat la COVID-19 o té certa immunitat davant el virus per algun altre motiu.
El test es realitza sobre una mostra de sang i els anticossos que es detecten són les immunoglobulines M i G (IgM / IgG), proteïnes produïdes pel sistema immunitari de la persona, com a resposta defensiva al coronavirus. Les IgM són els anticossos que es produeixen en un estadi primerenc de la infecció, i les IgG apareixen de forma tardana i persisteixen al llarg del temps. Es tracta d'una prova molt senzilla de realitzar per al personal sanitari i que ofereix resultats en 15 minuts.
Els estudis mostren que la generació d'anticossos enfront del coronavirus SARS-CoV-2 comença a partir del sisè dia de l'inici dels símptomes, en el mateix moment en què s'observa un descens de la càrrega viral. Als 15 dies, pràcticament el 100 % dels individus ¿tant en casos lleus com greus i, fins i tot, asimptomàtics¿ n'han generat. Els tests permeten, doncs, detectar la malaltia amb diversos dies d'evolució, quan ja ha passat i també en els casos asimptomàtics.
Distribució a centres sanitaris i residències de la demarcació de Girona
En els propers dies, el Departament de Salut de la Generalitat distribuirà els tests entre els centres sanitaris i residències geriàtriques i de persones amb discapacitats de la demarcació de Girona. L'objectiu és que els professionals d'hospitals, centres d'atenció primària, centres de persones amb discapacitats i geriàtrics que presenten o han presentat simptomatologia, o bé sospiten que poden estar infectats perquè fan tractaments d'alt risc a malalts de COVID-19, puguin fer-se la prova.
A banda d'obtenir informació valuosa per als mateixos professionals i per a la protecció de les persones del seu entorn, els tests han de permetre determinar quines persones de primera línia d'atenció han desenvolupat anticossos davant el nou coronavirus. Això facilitarà, entre d'altres, la redistribuició de tasques per tal de minimitzar riscos i evitar nous contagis. Les proves també ajudaran a conèixer la realitat pel que fa a la incidència del coronavirus entre els professionals sociosanitaris de la demarcació.
Més de 1.300 tests per a la policia local gironina
També s'ha reservat un petit percentatge de tests (1.350 unitats) per als integrants de la policia local de les comarques gironines que han estat en contacte molt directe amb malalts de COVID-19 . En tots els casos, les proves les faran professionals sanitaris a dins dels centres de salut.
La Diputació de Girona i Dipsalut han fet la compra d'aquests tests de detecció de coronavirus SARS-CoV-2 davant l'evidència que resulten imprescindibles per al control de l'epidèmia, tal com s'ha remarcats des de diferents organismes de referència, com la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquestes proves permeten confirmar la presència d'un virus que, d'una altra manera, seria totalment invisible més enllà dels casos en què hi ha clares manifestacions clíniques diferenciades d'altres afeccions com ara grips o refredats. Conèixer aquesta informació, així com el grau d'immunitat que va adquirint la població, és clau per poder definir i implantar mesures efectives per combatre aquesta pandèmia.
Altres accions per fer front a la pandèmia
La compra de tests se suma a altres accions endegades per l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona per tal de facilitar als municipis material de protecció individual que ajudi a reduir el risc de contagi entre la població. En aquest sentit, aquest passat mes de març s'han distribuït arreu del territori 48.000 mascaretes quirúrgiques reutilitzables, per a l'autoprotecció de professionals de serveis essencials com treballadors socials d'atenció directa, personal de neteja, treballadors de brigades i d'altres. Actualment, s'està gestionant la compra de 8.000 mascaretes N95 (FPP2), 15.000 dosificadors de gel hidroalcohòlic i 36.000 guants de nitril, així com altre material sanitaris dirigit, especialment, a treballadors de centres geriàtrics. Es preveu poder fer arribar tot aquest material als municipis de la demarcació en el decurs dels propers dies.
També s'han dut a terme nombroses actuacions de suport, com ara el reforç del Servei Local de Teleassistència, amb la finalitat de poder donar resposta a totes les emergències que sorgeixen, acompanyar les persones grans que estan soles i procurar que tinguin les necessitats bàsiques cobertes. Aquestes accions es fan en estreta col·laboració amb els serveis socials municipals, consorcis d'acció social i consells comarcals. Fins el 14 d'abril el servei compta amb 9.340 persones usuàries, l'equip de serveis d'intervenció domiciliària ha fet 3.129 trucades de seguiment i al Centre d'Atenció de Girona s'han rebut 3.887 consultes. Fins al dia 9 d'abril s'han atès 583 emergències.
Així mateix, el Servei Local de Teleassistència ha activat una nova línia d'atenció 900, que funcionarà mentre duri la situació d'excepcionalitat. Es tracta d'un servei totalment gratuït, tant per als ajuntaments com per als usuaris, principalment per a persones d'edat avançada i amb malalties cròniques, atès que són els qui corren un major risc de presentar complicacions greus en cas d'infecció per coronavirus.
Per altra banda, el Servei d'Emergències Psicològiques ha creat una línia específica d'atenció al personal sanitari, d'emergències, d'acció social i de sectors essencials que estiguin suportant una alta pressió o càrrega emocional causada per l'emergència sanitària actual. A més, des del Servei es difonen recomanacions per preservar la salut psicològica i emocional que van dirigides a tota la població.
Amb aquesta mateixa intenció, a través del programa d'educació per a la salut «Sigues tu» s'ha proposat un directori de recursos pedagògics per treballar la salut psicològica i emocional dels infants, adolescents i joves. Aquest directori s'ha enviat als centres educatius per tal que el comparteixin amb les famílies. També s'està promovent l'activitat física a casa, a través de l'equip de dinamitzadors dels Parcs Urbans de Salut i les Xarxes d'Itineraris Saludables.
Dipsalut també du a terme diverses accions de recomanacions d'higiene, prevenció i neteja. D'acord amb la informació rebuda del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, s'informa els ajuntaments gironins de les pautes a seguir per netejar i desinfectar la via, els espais i el mobiliari públic així com els interiors d'edificis tals com, per exemple, els centres geriàtrics. Es recomana que, sempre que sigui possible, la neteja es faci amb personal propi, per reduir la mobilitat de les persones i evitar, per tant, riscos de contraure la malaltia.