El diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, participa en l'acte de benvinguda
La Casa de Cultura de la Diputació de Girona ha acollit aquest tarda la primera Jornada d'Emprenedoria Artística «La Mosquitera». Organitzada per la cooperativa Efecte Mosquit, en col·laboració amb la Càtedra de Joves Emprenedors de la Universitat de Girona, l'Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines i la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, la jornada es dirigeix a agents culturals, a artistes emergents i professionals i a totes aquelles persones joves emprenedores amb iniciatives artístiques que estiguin interessades a aprofundir en l'autoocupació.
En l'acte hi han participat Jordi Camps, vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Narcís Villodre, president de la cooperativa Efecte Mosquit; Pere Parramon, subdelegat del Govern espanyol a Girona; Sergi Font, cinquè tinent d'alcaldia i regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania de l'Ajuntament de Girona; Raquel Robert, regidora de Treball de l'Ajuntament de Girona, i Berta Mendoza, membre de l'organització, entre d'altres.
L'esdeveniment ha comptat amb la taula rodona «Ser artista a Girona», i alhora ha commemorat el tancament de la segona edició del Projecte Mosquitera, una iniciativa de la cooperativa Efecte Mosquit que acompanya dotze artistes durant vuit mesos en el seu procés de professionalització i que culmina amb la inauguració de l'exposició «La resistència».
La trobada s'ha dividit en tres grans blocs. El primer ha acollit una exhibició de casos de referència d'artistes que han exposat la seva experiència cap a la consolidació laboral. Hi han participat membres de La Noia del Monyo, Muntaia Studio, Associació La Iera, Lighthink Lab, Linette Mensen, Vitralls Can Pinyonaire, Col·lectiu de Professionals del Circ de Girona, Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya (PAAC), Kastell La Bugadera, Heal Hop i l'artista Aleix Font Arroyo.
El segon bloc s'ha dedicat a una taula rodona titulada «Ser artista a Girona», i ha comptat amb la participació de Jordi Murillo, gestor cultural; Elena Garrigolas, artista multidisciplinària; Jordi Duran, professor de pedagogia a la Universitat Oberta de Catalunya, gestor i creador cultural, i Raquel Moron, artista i especialista en projectes artístics comunitaris. La taula ha versat sobre l'art, les trajectòries artístiques i els reptes que els professionals han de superar en el context actual, i ha estat moderada per la periodista cultural Mariona Ferrer i Fornells.
Les activitats han culminat amb la inauguració de l'exposició «La resistència», creada pels dotze artistes que han format part enguany del Projecte Mosquitera. Els participants d'aquesta segona edició són Albert Serarols, Michelle Rubio, Santi Lara, Aria Calduch, Joan Blavia, Saúl Serrano, Marc Agustí Vila, Jaume Nomis, Laia Casademont, Alejandra Ossa, Víctor Expósito i Oxurs.
L'exposició, que han creat tots ells de manera conjunta, es podrà visitar gratuïtament a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona fins al 18 de maig. Per acabar, el concert acústic a càrrec de Genni Knows i Gaspar Corts ha posat el punt final a la trobada.
El diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha destacat en la seva intervenció: «Cal impulsar activitats que potenciïn l'emprenedoria artística perquè és voluntat de tots. Des de les institucions veiem necessari articular i estructurar una xarxa representativa del sector cultural de la nostra demarcació per tal de vehicular les diferents accions que es porten a terme en l'emprenedoria artística. El treball col·laboratiu i el treball en xarxa permeten accedir als diferents projectes culturals del territori. Si hi donem accés, els artistes encara no consolidats tindran referents on emmirallar-se».
«El sector cultural necessita un impuls constant, i actes com el d'avui aquí a la Casa de Cultura ajudaran segur a compartir el relat i convidaran a la reflexió en termes d'emprenedoria artística tant als artistes emergents com als ja consolidats. Aprofiteu aquest espai de trobada i reflexió per visibilitzar els reptes i projectes del territori en l'àmbit de l'autoocupació cultural», ha afegit Jordi Camps.
Sobre l'exposició
«La resistència» és una interpretació del que no es veu en les relacions humanes. L'exposició, que s'ha elaborat al llarg de vuit mesos, prova de mesurar la fluïdesa de les nostres relacions i identifica alguns dels motius pels quals a vegades mostrem resistències.
La formen un conjunt d'instal·lacions artístiques que combinen diferents disciplines (escultura, pintura i arts visuals), dividides en cinc grups expositius. A través d'aquest espai i les obres que el configuren es pretén explicar la complexitat de les interaccions en un sistema connectat i en evolució constant: què succeeix quan no flueixen les nostres relacions? Aquest treball obre les portes a una realitat que explica les causes i les conseqüències de formar part d'una comunitat.