Notícies

El monestir de Sant Daniel, la nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

La presentació ha tingut lloc al claustre del monestir benedictí

El monestir de Sant Daniel és el volum 100 de la sèrie «Guies» i el 233 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

Avui dijous s'ha presentat al claustre del monestir de Sant Daniel la nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», titulada El monestir de Sant Daniel, d'Anna Gironella, Marc Sureda i Núria Tura.

La presentació de l'obra, editada per la Diputació de Girona, ha anat a càrrec dels autors de la publicació; Mireia Costa-Pau, cap del Servei de Comunicació Cultural de la Diputació de Girona; i Rosa M. Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» i la mare Maria Assumpció, priora del Monestir de Sant Daniel.

Aquesta guia El monestir de Sant Daniel, fa un repàs rigorós d'aquest espai emblemàtic i ens apropa una mica més a la seva coneixença, així com a la de les religioses que hi viuen, les monges benedictines. Amb aquesta publicació també volem reconèixer l'esforç de totes les persones que han investigat al llarg del temps sobre el monestir i la seva comunitat i que, gràcies als seus treballs, han fet possible aquest quadern.

Des de la Diputació de Girona, i amb la publicació d'aquesta guia, volem ajudar a difondre el coneixement; volem promoure l'estudi de la vida monàstica i dels valors i l'espiritualitat benedictins, i també facilitar que el monestir sigui conegut com a lloc d'acollida, d'acord amb l'esperit de la regla de Sant Benet.

L'obra tracta sobre els més de mil anys de vida continuada a la vall del monestir de Sant Daniel, el més antic de Catalunya que roman en el mateix lloc on es va fundar i que ha mantingut la comunitat d'origen. 
El monestir de Sant Daniel és el monestir de tots els gironins perquè des de sempre ha estat inserit en la vida social i cultural de la ciutat de Girona.

 

L'obra

Més de mil anys de vida continuada a la vall fan del monestir de Sant Daniel el més antic de Catalunya que roman en el mateix lloc on es va fundar i que ha mantingut la comunitat d'origen. Aquest quadern mira de contribuir al coneixement d'aquest cenobi gironí mil·lenari i de la comunitat de monges benedictines que l'habita, tant en el passat com en el present.

 

Els autors

Anna Gironella i Delgà és arxivera a l'Arxiu Municipal de Girona. Llicenciada en història i en documentació i màster en estudis de la diferència sexual, és autora de diverses conferències i articles sobre el patrimoni documental de la ciutat de Girona, i també manté diferents línies de recerca històrica, centrades en la història medieval, la cultura escrita i la història de les dones. 

Marc Sureda i Jubany és conservador del Museu Episcopal de Vic. És doctor en història. També és director de l'ISCRVic (Institut Superior de Ciències Religioses de Vic) i professor associat de la UdG (Universitat de Girona) i de l'Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona. Les seves investigacions se centren principalment en el món medieval, a través d'aspectes com l'art i l'arquitectura religioses, les fonts litúrgiques o l'arqueologia. 

Núria Tura i Ros és arxivera i responsable de la conservació i difusió del patrimoni del monestir de Sant Daniel. Llicenciada en història de l'art i màster en gestió cultural, s'ha especialitzat en gestió del patrimoni cultural. Els seus projectes actuals estan centrats en la documentació del patrimoni material i immaterial del monestir de Sant Daniel.

 

La col·lecció

El volum El monestir de Sant Daniel és el número 233 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», i el 100 de la sèrie «Guies». Aquesta col·lecció, que actualment dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, es va crear l'any 1985, i ja compta amb més de cent monografies locals i més de noranta guies de contingut específic. 

 

La portada 

La coberta del llibre mostra una vista del monestir des de la Torrassa, a Montjuïc.