Notícies

Presentació de la segona edició d'«Això al poble no li agradarà», el festival d'arts vives de les comarques de Girona

Foto : Fotografies: organització

En la conceptualització i organització del festival hi participen un total de disset agents artístics de les comarques gironines

Hi ha intervingut la vicepresidenta segona de la Diputació, M. Àngels Planas

Aquest matí s'ha presentat a La Mercè la segona edició d'«Això al poble no li agradarà», un festival que vol consolidar-se com a punt de trobada entre el públic i la creació contemporània. Es tracta d'un espai capaç de generar noves formes de relació entre els espectadors i aquelles pràctiques artístiques contemporànies que dialoguen amb el context. 

A l'acte hi han participat Íngrid Llopart, subdirectora general de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya; M. Àngels Planas, vicepresidenta segona de la Diputació de Girona; Josep Maria Bernils, regidor d'Equipaments Escènics de l'Ajuntament de Figueres i vicepresident i conseller de Cultura del Consell Comarcal de l'Alt Empordà; Quim Ayats, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona; David Planas, alcalde de l'Ajuntament de Celrà; Isabel Bernal, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Lloret de Mar; Anna Rocasalva, tècnica del projecte Selva Cultura del Consell Comarcal de la Selva; Miquel Cuenca i Vallmajó, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Banyoles; Francesc Castañer, alcalde de l'Ajuntament de Porqueres i president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, i Josep Quintana, regidor de Cultura i Educació d'Olot.

També hi eren presents Tena Busquets, directora artística d'Olot Cultura; Íngrid Calpe, tècnica de cultura de l'Ajuntament de Banyoles; Galderic Sanmartí, tècnic de cultura de l'Ajuntament de Porqueres; Elena Carmona, directora del Teatre Municipal de Girona; Laura Francès, tècnica de cultura de l'Ajuntament de Celrà; Amaranta Gibert, tècnica del Teatre de Lloret de Mar; Alba Gómez, tècnica de cultura de l'Ajuntament de la Jonquera; Aina Baig, directora dels equipaments escènics de Figueres; Iñaki Álvarez i Ariadna Rodríguez, del col·lectiu Espai NyamNyam; Rut Girona, de Monte Isla, i Olga Taravilla, de Cultural Rizoma. 

La vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha ressaltat en la seva intervenció: «La nostra demarcació és un territori ric en cultura en totes les seves vessants. I no és gens estrany que hi apareguin iniciatives innovadores i singulars com aquesta, que no només serviran per apropar la creació contemporània a tothom, sinó que també ajuden a dinamitzar el teixit econòmic i social del territori. Des de la Diputació de Girona, creiem fermament en els festivals com a motor cultural, social i econòmic de la demarcació». 

«Un festival, doncs, que neix amb moltes sinergies i la col·laboració amb artistes i espais independents del territori, i amb institucions de la nostra demarcació, com ara els ajuntaments implicats o la Diputació de Girona. I aquesta feina d'equip és un ingredient clau per emergir amb força i ajudar perquè, a poc a poc, vagi arrelant. Us animo a tots i a totes a moure-us per les comarques gironines durant el primer cap de setmana de juny i descobrir en primera persona una o més d'una de les propostes del cartell d'aquesta nova edició», ha afegit M. Àngels Planas.

«Això al poble no li agradarà» és un festival fora del marc convencional que, gràcies al treball col·lectiu, vol qüestionar la realitat per transformar-la i per això presenta una programació singular per acostar la creació contemporània a tothom.

El festival, que inclou peces de sala i de carrer, s'ha construït sobre la base d'una governança compartida, com a espai de reflexió, treball i intercanvi entre artistes i els responsables de programació i gestió cultural, a través de llenguatges diversos. Proposa un desplaçament del pol cultural, un exercici de reterritorialització que dona relleu a la creació híbrida i connecta artistes, espais i públics. 

La programació del festival també inclou els «disseminats», propostes artístiques de les comarques gironines que se sumen al programa del festival per proximitat de dates i afinitat en els continguts.

Organitzen el festival: Ajuntament d'Olot, Espai NyamNyam (Mieres), Artistas Salchichas (Olot), Lo Relacional (Ultramort), Ajuntament de Porqueres, Ajuntament de Banyoles, Ajuntament de Girona, Ajuntament de Lloret de Mar, Monte Isla (Sils), Cultural Rizoma (Celrà), Ajuntament de Celrà, Ajuntament de la Jonquera, Mutte Associació Cultural (Pontós) i Ajuntament de Figueres.

Hi col·laboren: Bòlit, Centre d'Art Contemporani (Girona), L'Animal a l'Esquena (Celrà), Museu Memorial de l'Exili (la Jonquera) i Les Antípodes (Agullana). El festival compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà.