El volum 54 de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona s'ha presentat a la llibreria Siglantana de la Bisbal d'Empordà
Aquest dissabte, 16 de març, s'ha presentat, a la llibreria La Siglantana de la Bisbal d'Empordà, l'obra de Xavier Lloveras titulada Poesia reduïda. Es tracta del volum cinquanta-quatre de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona.
La presentació de l'obra, que és el volum 54 de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona, ha estat a càrrec de l'escriptor Lluís Muntada i del mateix autor. També hi han participat Mireia Costa-Pau, cap del Servei de Comunicació Cultural de la Diputació de Girona, i Joan-Lluís Lluís, director de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona.
La línia editorial d'aquesta col·lecció se centra, d'una banda, en la recuperació d'obres literàries que estan exhaurides i que no es troben en els circuits comercials, i, de l'altra, en l'edició de materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial.
Durant la presentació s'ha destacat que. «Poesia reduïda aplega i escurça els dos únics llibres del poeta Lloveras, i hi suma uns pocs poemes nous. Ens explica amb les paraules justes i ben ajustades com es construeix el poema». «Després d'una llarga pausa, ara passats trenta anys, Poesia reduïda, ens mostra un poeta objectiu, mestre de la simulació que es disfressa sota diferents caretes però que no menteix mai, un gran coneixedor de si mateix i de l'ofici d'escriure. La col·lecció "Josep Pla" de la Diputació de Girona publica aquesta obra: tot un poemari que ens explica l'essència de Xavier Lloveras».
L'obra
Poesia reduïda és la unió i la reducció dels dos llibres de poemes que Xavier Lloveras va publicar quan era jove: Les illes obstinades (1987) i El test de Rorschach (1992), amb l'afegit de quatre poemes curts. Les illes obstinades començava amb un text optimista de Montaigne que augurava a l'autor que a partir d'aquell moment no deixaria d'escriure mentre hi hagués tinta al món. Però, segons Lloveras, després del segon llibre la tinta que li estava destinada es va estroncar, i una narració curtíssima i magnífica de Von Hofmannsthal, la Carta de Lord Chandos, li va aclarir la raó d'aquest desinterès sobtat: «Trobava la vida - fins i tot, o sobretot, la vida menuda, de cada dia - massa complexa i massa rica per reduir-la a cap artefacte lingüístic. Fins ara ha estat així, amb les comptades excepcions que he dit. No descarto que la maduresa -no goso dir la vellesa - em porti, com va portar Wittgenstein en el camp de la filosofia, una segona florida poètica diferent de la primera. Una nova manera d'explicar la vida, tan rica i tan complexa».
L'autor
Xavier Lloveras (la Bisbal d'Empordà, 1960) ha recorregut, en la seva vida laboral, un gran nombre de feines relacionades amb la literatura: ha estat llibreter a la llibreria Áncora y Delfín; corrector d'estil a l'Avui i a Catalunya Ràdio; corrector editorial; traductor literari (d'Italo Calvino, Milan Kundera, Leonardo Sciascia, Gérard de Nerval i John Banville, entre d'altres) i audiovisual (de Woody Allen, Jean Cocteau o Jean Renoir); crític al Diari de Barcelona, Diario16 i El Periódico, i director literari a Edicions Destino. Actualment té una llibreria de vell a Barcelona. Ha publicat dos llibres de poemes: Les illes obstinades, Premi Carles Riba l'any 1985 (Proa, 1986) i El test de Rorschach (Empúries, 1992). I, dins aquesta mateixa col·lecció, el recull de crítica literària El mirall dels llibres (Diputació de Girona, 2017).
La col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona està concebuda per publicar obres literàries i assagístiques de qualitat que estableixin una relació entre la cultura i les terres de Girona. En aquest sentit, la línia editorial d'aquesta col·lecció se centra, d'una banda, en la recuperació d'obres literàries que estan exhaurides i que no es troben en els circuits comercials, i, de l'altra, en l'edició de materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial.
La portada: El dibuix de la coberta és de Narcís Comadira (Girona, 1942), un dels poetes catalans contemporanis més rellevants, que té també una vessant de creació pictòrica important i reconeguda, inspirada a l'inici pel surrealisme i l'art pop i que ha anat evolucionant cap a un art més figuratiu.