Notícies

L'Oncotrail ha recaptat 2,3 milions d'euros en donatius en una dècada per millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer

Foto : Foto: Oncotrail

La diputada Mònica Alcalà ha participat en la presentació de l'11a edició d'aquesta prova solidària, que tindrà lloc el 5 i 6 d'octubre per corriols de la Costa Brava i les Gavarres

L'any passat, es van recaptar gairebé 389.000 euros, que han servit per finançar millores als hospitals gironins i un projecte de recerca per al diagnòstic precoç del càncer de pàncrees

El Museu del Suro de Palafrugell ha acollit aquest divendres al matí la presentació de l'11a edició de l'Oncotrail, un repte esportiu i solidari per equips que consisteix a recórrer cent quilòmetres per la Costa Brava i les Gavarres, amb sortida i arribada a Palafrugell. Enguany, l'esdeveniment tindrà lloc els dies 5 i 6 d'octubre i tindrà 4.073 metres de desnivell positiu. 

Organitzada per la Fundació Oncolliga Girona conjuntament amb l'Agrupació Excursionista Palafrugell i el Club Atlètic Palafrugell, la prova té el propòsit de recaptar fons per millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars. 

L'acte ha comptat amb la participació de la diputada de la Diputació de Girona Mònica Alcalà. L'ens supramunicipal, a través del seu organisme autònom Dipsalut, sempre dona suport a aquesta iniciativa, amb la participació de diferents equips integrats per treballadors del seu grup institucional. 

«El més important no és arribar primer o fer una gran marca, sinó la solidaritat amb els malalts de càncer. I aquesta creix any rere any, amb més inscrits i més recaptació», ha incidit Mònica Alcalà. En la passada edició, hi va haver 313 equips participants i es van recaptar en total 388.845 euros, sostre històric de l'Oncotrail. 

En els últims anys, la demanda d'equips que hi volen participar supera amb escreix el nombre de places disponibles, que per motius de logística i seguretat s'ha limitat als 300 equips i s'ha aplicat un nou sistema d'inscripció, en què totes les places s'atorgaran per sorteig. L'objectiu és evitar col·lapses informàtics i donar a tothom les mateixes oportunitats.

 

Inversió per a hospitals i en investigació

Des que es va començar a disputar l'Oncotrail l'any 2013, se n'han celebrat deu edicions amb l'únic parèntesi del 2020 a causa de la pandèmia. En tots aquests anys, s'han recaptat 2.361.818,98 euros, que han servit per a millores en hospitals i impulsar nous serveis d'oncologia, així com per donar continuïtat als projectes de la Fundació Oncolliga Girona. 

La presentació d'aquest divendres també ha servit per explicar amb detall com s'han aplicat els 388.845 euros que es van recaptar durant la passada edició. El gruix més important de fons recollits (145.653,8 euros) s'han destinat als hospitals gironins i l'ICO de Girona per millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer.

Una altra part destacada (45.000 euros) serà la primera aportació al projecte de recerca sobre el càncer de pàncrees que porta a terme un equip d'investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). El càncer de pàncrees és un dels més difícils de diagnosticar a causa de la inespecificitat dels símptomes inicials. Això fa que la major part dels diagnòstics es facin en una fase avançada i, per tant, no permet que es pugui recórrer a la cirurgia radical, l'únic tractament curatiu possible. 

En l'acte d'avui, també hi ha participat l'alcalde de Palafrugell i diputat de la Diputació de Girona, Juli Fernández; la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Paqui Badosa; el director de l'Oncotrail, Lluís Comet, i el representant de l'Agrupació Excursionista Palafrugell, Jordi Alsina. La diputada Vanessa Peiró hi ha estat present.