Notícies

La Diputació de Girona, la Generalitat i el Departament dels Pirineus Orientals impulsen projectes transfronterers amb un pressupost de 5 milions d'euros

Foto : Fotògraf: Martí Artalejo

S'engegaran projectes estratègics que aportin solucions als obstacles generats per la presència de la frontera administrativa en àmbits com l'ocupació, els serveis o l'emergència climàtica

Durant l'acte de presentació s'ha donat a conèixer l'Àrea Funcional de l'Espai Català Transfronterer, una de les àrees funcionals creades en el marc del programa europeu de cooperació transfronterera POCTEFA 2021- 2027, promoguda per les tres institucions

També s'hi ha explicat la primera convocatòria que té per objectiu cofinançar projectes estructurants que siguin capaços de contribuir a millorar la qualitat de vida dels ciutadans de l'Espai Català Transfronterer i que tinguin un impacte significatiu en el territori

Avui dijous, 18 de gener, s'ha presentat l'Àrea Funcional de l'Espai Català Transfronterer (EsCaT), un organisme que vetllarà per la creació i el desenvolupament de projectes estratègics que fomentin la cooperació social i econòmica dels territoris transfronterers amb la Catalunya del Nord, amb 5 milions d'euros.

Durant l'acte de presentació també s'ha fet pública la primera convocatòria de projectes estratègics, que compta amb un finançament de 2,2 milions d'euros i que anirà destinada a projectes estructurals que busquen incidir més enllà de l'àmbit local. A aquesta convocatòria, se n'hi sumaran dues més per a altres projectes que s'allargaran fins al 2027. En total, l'Àrea Funcional de l'EsCaT tindrà la capacitat de gestionar un pressupost de 5 milions d'euros per finançar projectes transfronterers. 

L'acte ha comptat amb la participació de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la delegada territorial del Govern a Girona, Laia Cañigueral, i el vicepresident del Departament dels Pirineus Orientals, Nicolas Garcia. També hi ha assistit la diputada de Programes Europeus, Míriam Lanero, i el diputat Joan Martín, de la Diputació de Girona, entre altres representants institucionals.

La posada en marxa d'aquest organisme suposa un pas endavant per a les diferents institucions que conformen l'EsCaT _la Generalitat, la Diputació de Girona i el Departament dels Pirineus Orientals_ per continuar enfortint la cooperació transfronterera i impulsar projectes que tinguin una repercussió real i sostenible al territori i per a la gent que hi viu.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat en la seva intervenció: «Des de les institucions fa més de dos anys que treballem en la configuració política i administrativa d'aquest espai transfronterer per tal d'enfortir els llaços de cooperació entre les comarques i els municipis de la Catalunya del Nord i les comarques i els municipis de Girona. Ara disposarem de 2.200.000 euros d'aportació del FEDER per dur a terme projectes grans que incideixin en els reptes més importants de l'espai transfronterer, com són afavorir un entorn estable de cooperació, ajudar que les comarques i municipis estiguin preparats per als reptes mediambientals i, en definitiva, reforçar la idea que tots nosaltres vivim en un entorn transfronterer amb els avantatges i inconvenients que això comporta».

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha subratllat: «Amb la posada en marxa d'aquest ens fem un gran salt qualitatiu per enfortir les relacions amb la Catalunya del Nord i impulsem projectes que tinguin un impacte real i sostenible al territori».

La delegada territorial del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha destacat que amb l'organisme es posen «eines i més recursos per estrènyer encara més el nord i el sud».

Per la seva part, el vicepresident del Departament dels Pirineus Orientals, Nicolas Garcia, ha posat èmfasi en la important col·laboració entre totes les administracions.