Notícies

Navata acull una jornada de sensibilització sobre el biogàs a les comarques gironines, amb el suport de la Diputació

Foto : Navata acull una jornada de sensibilització sobre el biogàs a les comarques gironines, amb el suport de la Diputació<

El diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot, ha participat en la cloenda i, posteriorment, ha visitat la planta de biometà de Vilanant

El Clúster de Bioenergia de Catalunya, amb el suport de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Navata, la Generalitat de Catalunya i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, ha organitzat aquest dijous la jornada tècnica «Impuls del biogàs a terres gironines» al centre cívic municipal de Navata. 

S'hi han presentat alguns projectes de plantes de biogàs que poden tenir rèpliques en sectors d'activitat econòmica (primari i agroindustrial), així com l'acompanyament tècnic i jurídic als municipis gironins que desenvolupa la Diputació a través del Pla de Serveis de Medi Ambient en matèria d'eficiència energètica i energies renovables. La ponència sobre aquest darrer tema ha anat a càrrec de la tècnica del servei Remei Aldrich. 

El creixement del biogàs com a font energètica renovable és una realitat a escala europea i, en aquest sentit, Catalunya és un territori amb un teixit agroalimentari i ramader molt potent. Per això, pot erigir-se en una regió d'alt potencial en la producció d'aquesta font energètica. 

Així ho ha explicat el diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot, que ha fet la cloenda de la jornada juntament amb el clúster manager del Clúster de Bioenergia de Catalunya, Marc Cortina: «Les plantes de biogàs són una nova oportunitat d'encaminar-nos cap a la transició energètica des d'una vessant més global. Tenim una oportunitat de dibuixar un model inclusiu, volgut i participat per al territori i per a la ciutadania, on el sector primari s'hi senti empoderat».

«El biogàs pot esdevenir un element clau en la descarbonització del país, perquè també pot aportar una alternativa de gestió als residus orgànics locals, l'ús i producció de biofertilitzants i la creació de comunitats bioenergètiques rurals amb participació de diferents agents del territori», ha exposat. 

Posteriorment, s'ha fet una visita a la planta de biometà de Vilanant, que genera biogàs a partir dels purins de l'activitat de ramaderia de vedells (fems i aportacions de residus industrials orgànics).