Notícies

Presentació del «Girona Health LivingLab» de l'IDIBGI, emmarcat en el projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) «Girona, regió saludable», que coordina la Diputació de Girona 

Foto : Presentació del «Girona Health LivingLab» de l'IDIBGI, emmarcat en el projecte d'especialització i competitivitat ter

L'IDIBGI crea una de les col·leccions de dades de salut poblacional més rellevants amb l'estudi de més de 2.500 adults gironins

L'anàlisi contribuirà a dissenyar estratègies de promoció de la salut per millorar els estils de vida de la comunitat

La diputada delegada de Programes Europeus, Míriam Lanero, participa en la presentació

L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) presenta aquest dilluns el projecte «Girona Health LivingLab», emmarcat en el projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) «Girona, regió saludable», que coordina la Diputació de Girona, i que també ha comptat amb dues operacions més, liderades per Dipsalut i la Fundació Salut Empordà respectivament. El projecte vol convertir la demarcació de Girona en un territori de referència on es promogui la capacitat de les persones per incrementar el control sobre la seva salut i els factors que la determinen.  

L'estudi recull dades de salut de 2.577 persones a partir de setze anys de la demarcació de Girona. El resultat detalla múltiples indicadors i biomarcadors del seu estat de salut, unes dades que estan a disposició dels grups de recerca de l'IDIBGI per estudiar-les i dissenyar estratègies per prevenir les malalties cròniques prevalents a la comunitat. Aquest conjunt de dades, que conformen una de les col·leccions de dades de salut poblacional més importants, també poden contribuir al disseny d'estratègies de promoció de la salut per millorar els estils de vida de la comunitat i, com a conseqüència, el seu benestar i la qualitat de vida.

Entre 2019 i 2022, l'equip investigador ha recollit la informació de salut de la població en dotze municipis arreu de la regió sanitària, mitjançant exploracions físiques i qüestionaris detallats, i també mitjançant la realització d'estudis d'imatge, amb més d'un miler de ressonàncies magnètiques de cos sencer i d'anàlisis de mostres biològiques. 

L'àmplia mostra recull aspectes rellevants sobre estils de vida, característiques sociodemogràfiques i econòmiques, discapacitats, dolor, qualitat de vida, impulsivitat, suport social i prevalença de factors de risc i de malalties cròniques de la població adulta de la província de Girona. L'exploració ha permès crear un conjunt d'indicadors que radiografien aspectes com els hàbits de la població pel que fa a l'alimentació, l'exercici físic, els hàbits saludables, la salut mental i l'autoavaluació de l'estat de salut, entre d'altres. Amb l'anàlisi d'aquestes dades, es pot examinar la relació entre les característiques personals i sociodemogràfiques, els estils de vida i la prevalença de factors de risc i de malalties cròniques de la població adulta de la província de Girona. Són dades que s'han recollit des del 2019 de manera aleatòria arreu del territori, i que representen un conjunt valuós i representatiu tant de la població en general com dels grups específics que han estat objecte d'estudi. 

Capacitar la població per controlar la seva pròpia salut
L'operació «Girona, Health LivingLab» dota d'eines la població per millorar les capacitacions i el control sobre la seva salut. A través d'una web (www.gironasalutlivinglab.idibgi.org) es convida la ciutadania a valorar com de saludable és el seu estil de vida, mitjançant qüestionaris amb curiositats, consells i informacions d'interès. Aquesta eina també promourà la comunicació entre els investigadors, les administracions, les institucions sanitàries i l'empresa per a la realització d'estudis, fomentant l'intercanvi d'idees i la coordinació de la promoció de la salut al territori.

Acte de presentació dels resultats amb una xerrada de Tomàs Molina
El projecte es presentarà el dilluns 27 de novembre a la Casa de Cultura de Girona, en un acte obert al públic. Comptarà amb Tomàs Molina, cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya, que farà una xerrada amb el títol «El temps de 2030, com afectarà la nostra salut?», en la qual aportarà una perspectiva diferent sobre la salut i el clima. A l'acte hi intervindran els investigadors que han liderat el projecte: Josep Puig, investigador en imatge mèdica; Josep Garre, especialista en l'àmbit de l'envelliment, i Rafel Ramos, especialista en salut vascular. També hi participarà la investigadora Anna Motger en representació del grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l'IDIBGI, liderat per José Manuel Fernández-Real, que també ha intervingut de forma molt activa en el projecte.

A l'acte també es parlarà del projecte PECT «Girona, regió saludable», ha estat presentat per la diputada delegada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero, juntament amb representants de les institucions que el lideren, que han explicat les tres operacions que l'integren.