Notícies

Una exposició commemorativa dels vint anys del Consorci de les Vies Verdes de Girona mostra la transformació de les vies fèrries en vies verdes i l'evolució de la xarxa pedalable gironina 

Foto : Fotògraf: Pere Duran / Nordmedia

El Consorci de les Vies Verdes és l'organisme de la Diputació de Girona que gestiona i promociona les vies verdes i rutes pedalables de les comarques gironines. 

L'exposició «Vint anys de vies verdes. Connectant el territori», s'ha inaugurat a Sant Feliu de Guíxols, on es pot veure fins al gener. Després serà itinerant per diferents municipis amb via verda.  

Aquest dissabte, 11 de novembre, a les 12 h, ha tingut lloc al parc Central de Sant Feliu de Guíxols la inauguració de l'exposició commemorativa dels vint anys del Consorci de les Vies Verdes, organisme de la Diputació de Girona que gestiona i promociona les vies verdes i les rutes pedalables de les comarques gironines.

L'exposició «Vint anys de vies verdes. Connectant el territori» ha estat creada amb el treball conjunt del Consorci i l'oficina de Difusió de la Diputació de Girona. Consta de sis plafons de doble cara emmarcats amb ferro i muntats sobre una estructura de vies de tren reals, que permeten descobrir el procés de transformació de les antigues vies fèrries de Ripoll - Sant Joan de les Abadesses, Olot-Girona i Girona - Sant Feliu de Guíxols, en vies verdes per a vianants i ciclistes. 

El Consorci de les Vies Verdes va néixer l'any 2003 de la fusió d'altres consorcis i organismes que van estar treballant per la transformació de les plataformes ferroviàries en desús. Està format per la Diputació de Girona, setanta-vuit municipis amb vies verdes o altres traçats pedalables, i els cinc consells comarcals per on transcorren els traçats actuals.  

Amb motiu del vintè aniversari, l'entitat ha volgut repassar aquest procés de transformació, així com les ampliacions i variacions que han viscut les vies verdes i les vies pedalables en els darrers anys. Es podrà veure a Sant Feliu de Guíxols fins a principis de 2024 i després serà itinerant per diferents municipis amb via verda de les tres rutes inicials. 

A l'acte hi han participat Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Carles Motas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols; Quim Roca, diputat de la Diputació de Girona i president delegat del Consorci de les Vies Verdes; Àngel Planas, gerent del Consorci, i Rosó Feliu, periodista de Sant Feliu de Guíxols, entre altres representants dels municipis que formen part del Consorci.

Vies que van unir territoris
Ha presentat l'acte Rosó Feliu, que ha fet una comparació entre el que van representar els trens petits per al desenvolupament econòmic de les viles i les possibilitats de desenvolupament local que han ofert les vies verdes. Feliu també ha destacat que tant els carrilets com les vies actuals han unit els Pirineus i la Costa Brava, i això ha permès conèixer els pobles de l'interior.  

L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha dit en la seva intervenció que «Ens fa moltíssima il·lusió que la inauguració d'aquesta exposició itinerant, tan representativa, tingui el seu inici a la nostra ciutat. Sant Feliu és el quilòmetre zero d'aquesta important ruta i estem molt orgullosos de ser els primers en iniciar aquest projecte de celebració dels vint anys de la creació del Consorci de les Vies Verdes amb aquestes obres que els ciutadans, i visitants, ja poden contemplar al Parc Central».

Pel que fa al gerent del Consorci de les Vies Verdes, Àngel Planas, ha assenyalat: «Mirant enrere, a l'evolució de la nostra entitat, podem afirmar que bona part de l'èxit del Consorci és que és un organisme específicament creat per a la gestió, el manteniment i la promoció de les vies verdes, i ara també d'altres rutes de mobilitat sostenible». I ha afegit que «l'objectiu del Consorci és seguir afavorint la creació de xarxa, elaborant un mapa general de les vies pedalables i de mobilitat sostenible del territori per crear una xarxa ben interconnectada».  

El president delegat del Consorci, Quim Roca, ha volgut destacar que l'èxit d'aquests vint anys d'evolució ha estat possible per les iniciatives locals i la col·laboració i l'aposta del ajuntaments i els consells comarcals, «sempre emparats per la Diputació de Girona». A més, ha fet una menció especial dels «milers de persones que utilitzen les vies verdes, sigui per mobilitat quotidiana o per la seva vessant turística o esportiva».  

Ha tancat la presentació oficial Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, que ha fet èmfasi en el fet que «l'any 2003 naixia el Consorci de les Vies Verdes, que va fusionar les tres iniciatives gironines, la Ruta del Ferro, de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses; la del Carrilet, d'Olot a Girona, i la del Tren, de Sant Feliu de Guíxols a Girona, i al cap d'aquests vint anys seguim treballant per la promoció de les rutes actuals i la creació de futures vies». I ha afegit: «Tot un èxit que es compta amb quilòmetres de vies que travessen tota la nostra demarcació i que aconsegueixen el que pretenien els pioners d'aquest projecte: camins que connecten el mar i la muntanya gironins».

Posteriorment ha tingut lloc una visita guiada al voltant de l'exposició i un refrigeri amb productes de Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, per als assistents.  

La via de tren sobre la qual se subjecta l'estructura de l'exposició ha estat cedida per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FDG), i la construcció d'aquesta estructura ha estat finançada pel Fons Europeu Next Generation i pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern espanyol.