Notícies

Obert el segon cicle «La llengua catalana, avui», que posa el focus en la tecnologia, les xarxes socials i les músiques urbanes

Foto : Obert el segon cicle «La llengua catalana, avui», que posa el focus en la tecnologia, les xarxes socials i les músiqu

Consta de quatre conferències que tindran lloc els dimecres del mes de novembre a l'aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona

El diputat Joaquim Roca ha intervingut en la primera, sota el títol «Intel·ligència artificial i el seu impacte en les llengües minoritzades»

El segon cicle de conferències sobre l'estat de la llengua catalana ha arrencat aquest dimecres a la tarda a l'aula magna de la Casa de Cultura de Girona. Organitzat pels Serveis Lingüístics de la Diputació de Girona, el Consorci per la Normalització Lingüística i la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat, es compon enguany de quatre conferències que tindran lloc els dimecres del mes de novembre. 

El focus es posarà en l'anàlisi de l'impacte que tenen en la llengua catalana la tecnologia, els creadors d'opinió des de les xarxes socials (els anomenats influenciadors o influencers en anglès) i els usos lingüístics en les músiques urbanes. 

La primera conferència, sota el títol «Intel·ligència artificial i el seu impacte en les llengües minoritzades», va comptar amb la participació del diputat Joaquim Roca, que en va fer l'obertura. En el seu parlament, va destacar: «El del català és un debat recurrent i especialment viu en aquests moments, quan s'ha assolit que es pugui utilitzar al Congrés dels Diputats, a Madrid, i estiguem en camí d'aconseguir el mateix a Europa». 

El diputat Joaquim Roca va posar en valor el paper de la Diputació de Girona en la defensa del català, ja que és la llengua d'ús normal i general en totes les seves activitats: «Des de fa molts anys, contribuïm a mantenir la presència de la llengua catalana a l'Administració, a fomentar-ne l'ús i, en definitiva, a dignificar aquesta eina de comunicació que és la llengua pròpia». 

Aquesta primera sessió ha gravitat al voltant de la intel·ligència artificial i les tecnologies del llenguatge, un àmbit en què s'obren portes a noves funcionalitats aplicades tant a la vida quotidiana com a d'altres entorns on el català no perd pistonada. Hi ha participat el membre fundador de Softcatalà, Jordi Mas, i l'especialista en la divulgació cultural a la xarxa mitjançant plataformes obertes, especialment la Viquipèdia, Àlex Hinojo. 

 

La resta del cicle

La propera sessió serà dimecres vinent, 15 de novembre, en què s'analitzarà el grau d'adequació de les músiques urbanes en català a la normativa de la llengua, d'acord amb els diferents usos que recull la Gramàtica de l'Institut d'Estudis Catalans. S'hi debatrà fins a quin punt les noves músiques han ajudat a normalitzar el fet de cantar en català. Hi intervindran el periodista i presentador de Kids XS de Catalunya, Pau Guillamet, i la filòloga Míriam Martín Lloret.

El 22 de novembre, la periodista i gestora de xarxes socials Mariola Dinarès i la filòloga Valentina Planas parlaran sobre la contribució de youtubers, instagramers, tiktokers, i, en general, dels anomenats influenciadors i creadors d'opinió i tendència les xarxes socials en la promoció de l'ús de la llengua catalana, tenint en compte que l'èxit d'aquests influenciadors condiciona la tria lingüística dels seus seguidors.

El cicle es tancarà el 29 de novembre amb «L'assertivitat lingüística: hàbits individuals que condicionen l'ús social del català», a càrrec de la periodista i coordinadora de l'entitat Tallers per la Llengua, Àstrid Bierge, i el filòleg Gerard Furest. 

El cicle està dirigit i coordinat per Maite Puigdevall, professora dels estudis d'art i humanitats de la UOC i especialista en sociolingüística, antropologia i política i planificació lingüístiques. Totes les sessions tindran lloc a partir de les set de la tarda. La inscripció és gratuïta, però cal una reserva prèvia obligatòria